Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
ČET.
12°C
3°C
Oceni objavo

Alba, d. o. o.

V Klubu podjetnikov občine Vojnik si želimo povečati prepoznavnost podjetij v lokalni skupnosti. Tokrat predstavljamo podjetje Alba, d. o. o., ki s svojo razvojno naravnanostjo in močno kadrovsko ekipo uspešno deluje na področju tehtalnih sistemov.
V občini Vojnik delujemo od leta 2014, saj nam je s svojim obrtnim območjem in odlično dostopnostjo predstavljala idealno lokacijo za novo korak na naši poslovni poti.

Alba, d. o. o. je družinsko podjetje, prepoznavno na področju zagotavljanja celostnih rešitev in najsodobnejših tehtalnih sistemov. Na podlagi 35 let izkušenj v metrologiji smo razvili specializirano proizvodnjo tehtalnih in dozirnih sistemov po meri naročnika, kar pomeni, da za znanega kupca izdelamo sistem, ki je popolnoma prilagojen njegovemu delovnemu procesu. Sodelujemo z največjimi slovenskimi podjetji s področij farmacije, industrije avtomobilskih delov, industrije gradbenega materiala in drugimi. Številnim ponudnikom industrijske avtomatizacije svetujemo pri izbiri in implementaciji tehtalnih modulov.

 

Naša poslovna strategija temelji na upoštevanju evropskih standardov kakovosti ISO 9001, ISO/IEC 17020 in ISO/IEC 17025, ki potrjujejo najvišjo raven naših storitev. Kot akreditiran laboratorij izvajamo kalibracije in overitve mase (tehtnice, uteži), volumna (pipete, merilne posode idr.), pretokov (merilniki pretoka tekočin, merilne ročke na bencinskih servisih), pritiska (merilniki krvnega tlaka in tlaka v pnevmatikah), temperature (termometri, hladilniki), sile (zavorni valji) in vlage. Pri kalibraciji gre za preverjanje točnosti merilnega instrumenta in ker je večina merjenj namenjenih odločanju bodisi v trgovinske, proizvodne ali diagnostične namene, sta točnost in primerljivost merilnih rezultatov še posebej pomembni.

Lahko bi rekli, da je metrologija DNK našega podjetja, zato smo tudi našo novo poslovno stavbo zasnovali v obliki pentagrama, ki simbolizira 500 mg etalonsko utež. To je utež, ki služi kot natančen vzorec mere v postopku kalibracije.

 

Zavedamo se, da je za obstoj podjetja v nepredvidljivi gospodarski klimi razvoj ključnega pomena. Z lastnimi sredstvi in sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj uspešno pokrivamo delovanje svoje razvojne skupine, ki je v zadnjem letu usmerjena predvsem v razvoj visoko natančnih gravimetrijskih dozirnikov za doziranje majhnih količin sipkih praškov. Za prototip dozirnika smo v začetku letošnjega leta prejeli certifikat IECEx in pohvalimo se lahko, da smo prvi nosilec tovrstnega certifikata v Sloveniji.

 

Prisotni smo tudi na tujih trgih, saj so naši kupci priznana podjetja iz Velike Britanije, Rusije in Nemčije. Letos smo svoje izdelke in novosti že tretje leto zapored predstavili v Nemčiji na sejmu Powtech, v mestu Nürnberg, ki je eden izmed najpomembnejših in največjih strokovnih sejmov analize delcev in procesnih tehnik za granulate ter praškaste in sipke materiale.

Naši partnerji nas velikokrat vprašajo o izvoru imena Alba, ali gre morda za povezavo s Škotsko, z nogometnim klubom? Zgodba je dosti bolj osebna, saj gre za poklon Alojzu Albi, ki je spodbudil nekdanjega direktorja in ustanovitelja podjetja, Alojza Kračuna, da je pri 27 letih zapustil redno službo v Železarni Štore in se podal na samostojno podjetniško pot, začenši s servisom elektronskih in analitskih tehtnic. Tehtanje je še danes naša osrednja dejavnost, ki pa smo jo uspešno razširili še na druga področja. Podjetje tvori ekipa 20 sodelavcev iz različnih strokovnih kadrov (elektroinženirji, inženirji strojništva, kemiki, ekonomisti, informatiki, programerji, elektrotehniki ipd.), ki jim je skupno to, da radi delajo, kar delajo, in da verjamejo v uspeh podjetja. Motiviran in zadovoljen kader je ključ do uspeha vsakega podjetja, zato vlagamo v izobraženo, strokovno podkovano ekipo, s katero se trudimo biti kos vsem izzivom in potrebam strankam.

 

Dobre medsebojne odnose in timski duh v podjetju razvijamo tudi izven delovnega časa, saj se zaposleni radi udeležujemo raznih družabnih in športnih dejavnosti, kot so pikniki, pohodi na okoliške hribe in tekaške prireditve, med zimskih časom pa se radi sprostimo pri »jogi na delovnem mestu«. Naše glavno vodilo ostaja »Posel smo ljudje« in mu sledimo že od začetka ustanovitve podjetja.

 

Tekst: Nataša Kračun
Foto: arhiv podjetja

 

 

Oglejte si tudi