Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vojnik
DANES
23°C
11°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

PROJEKT INTELLIGENT CITIES CHALLENGE (ICC)

Občina Vojnik pod okriljem Skupnosti občin Slovenije skupaj z 11 občinami Ajdovščina, Črna na Koroškem, Grosuplje, Kanal ob Soči, Kočevje, Laško, Logatec, Ravne na Koroškem, Slovenske Konjice, Škofja Loka in Škofljica, sodeluje v evropskem projektu 100 Intelligent Cities Challenge (ICC). Namen projekta je, da mesta in občine iz različnih delov Evropske unije združimo moči in uspešno razvijamo občine in gospodarstvo kljub pandemiji COVID - 19. Za dosego tega bomo izkoristili priložnosti, ki jih prinašajo digitalne tehnologije in bo naš razvoj trajnostno naravnan za kakovostno življenje v občini.

SS projektom bomo sledili viziji občine Vojnik, ki pravi: Občina Vojnik bo z neokrnjenim naravnim okoljem, povezanostjo navznoter in navzven ter infrastrukturno urejenostjo predstavljala prijazno življenjsko okolje za družine in starostnike, hkrati pa tudi privlačno destinacijo za šport, rekreacijo in turizem. Gospodarski in kmetijski razvoj bo temeljil na načelih trajnosti, podjetništva in naprednih tehnologij. 

 

Iz Občine Vojnik v projektu sodelujejo: mag. Mojca Skale kot vodja projekta, Urban Podergajs, zadolžen za področje digitalizacije, in Petra Pehar Žgajner, zadolžena za področje komuniciranja. Zunanji partnerji v projektu so CPU, d. o. o., SO.P, Center ponovne uporabe Ormož, PE Vojnik, Turistično društvo Vojnik in Društvo za aktivno preživljanje prostega časa Most mladih Vojnik.  

 

Mesta in občine smo se podali na inteligentno pot, kot pravita Evropska komisija in ekipa projekta Intelligent Cities Challenge. V okviru projekta  je v času od 28. septembra do 2. oktobra 2020 potekal 1. mestni laboratorij − virtualno srečanje, ki se je začelo z dogodkom, namenjenim širši javnosti. V uvodu nas je v imenu Evropske komisije nagovorila Ulla Engelmann, ki je z nami delila videnje Evropske komisije o pomembni vlogi, ki naj bi jo pri okrevanju po pandemiji imela mesta in občine, da bo Evropa iz krize izšla močnejša. Iskati je treba nove pozitivne ukrepe za okrevanje, ki naj bodo trajnostno naravnani: »zeleno in digitalno«. Predstavila je finančni mehanizem za okrevanje, vreden 672,5 milijarde EUR, ki ga je za pomoč mestom in občinam pripravila Evropska komisija, da bi postali odpornejši na sedanjo pandemijo in bomo iz te krize izšli močnejši. 

 

Seznanili smo se tudi z nekaterimi primeri dobrih praks lokalnih ekosistemov. Poseben poudarek je bil dan pomenu čim večje vključenosti prebivalstva, ki bo moralo biti opremljeno s primernim znanjem in z ustreznimi digitalnimi spretnostmi.

 

Na virtualnem srečanju so bile izvedene različne delavnice in razgovori − okrogle mize s pomembnimi gosti iz evropskega gospodarstva in politike. Ugotovili smo, da bo za trajnostno (zeleno in digitalno) oživitev gospodarstva potrebno dobro sodelovanje med mesti oziroma občinami in podjetji, javnega in zasebnega sektorja.

 

Osrednja področja oziroma izzivi, ki jim bomo v okviru projekta posebno pozornost namenili tudi v prihodnje, so: zeleno gospodarstvo in zeleni lokalni dogovori, sodelovanje in vključenost prebivalcev ter digitalizacija javne uprave, izpopolnjevanje in prekvalificiranje, dobavne verige in logistika ter zelena in digitalna tranzicija v turizmu.

 

Prvo spletno srečanje ICC konzorcija slovenskih občin v okviru Skupnosti občin Slovenije je bilo 8. oktobra. Občine smo predstavile svoje predloge, saj bi na ta način ugotovili, kje so največje skupne potrebe, in tako pripravili dobre skupne projekte za prijave na razpise, ki bodo že konec leta 2020. Za dosego čim večjih učinkov je smiselno, da se občine povežemo in se tako izognemo podvajanju del ter medsebojnemu konkuriranju. Predhodna faza usklajevanja je zahtevna, prinaša pa lahko bistveno več evropskih sredstev za slovenske projekte.   

 

Naslednji dogodek je bilo virtualno srečanje županov oziroma podžupanov, ki je potekalo 14. oktobra. Na dogodku je sodeloval podžupan Vili Hribernik.

 

Spoštovani občani in občanke vabljeni ste, da sodelujete in svoje predloge za pametno mesto posredujete na obcina@vojnik.si. Osrednje teme so: zeleno gospodarstvo in zeleni lokalni dogovori; sodelovanje in vključenost prebivalcev ter digitalizacija javne uprave; izpopolnjevanje in prekvalificiranje; dobavne verige in logistika ter zelena in digitalna tranzicija v turizmu. Lahko pa posredujete tudi druge predloge.  

 

mag. Mojca Skale

 

Oglejte si tudi