Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

OŠ Frankolovo predstavlja Slovaško

V sredo, 9. maja 2012, na dan Evrope, je v Celju spet stala Evropska vas. Naša šola je letos predstavljala Slovaško. Učenci 6. razreda so že na otvoritvi prireditve sodelovali pri petju slovenske in evropske himne, kasneje pa so zapeli še slovaško narodno pesem Tancuj, tancuj, ob kateri so tudi zaplesali. Učenci, ki so ustvarjali na tehničnem dnevu Evropska vas, so pridobljeno znanje o Slovaški predstavljali na stojnici. Obiskovalce so preizkusili tudi z nagradnim kvizom, po katerem so prejeli zastavico za slabše znanje ali slovensko-slovaški slovarček za najboljše poznavalce Slovaške.
Evropska hiša Maribor v sodelovanju s slovenskimi osnovnimi in srednjimi šolami ter vrtci organizira izvenšolski javni projekt EVROPSKA VAS. Cilj projekta je spodbuditi medkulturno razumevanje, toleranco, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav v Evropski uniji ter hkrati zavedanje lastne kulturne identitete.

Otroci iz vrtcev, učenci in dijaki iz različnih slovenskih šol spoznavajo države Evropske unije pri različnih učnih predmetih, njihove značilnosti in posebnosti.

Vse nastalo v počastitev dneva Evrope predstavijo na javni kulturni prireditvi v posameznem regijskem središču 9. maja. Mladi predstavljajo zgodovino držav Evropske unije, njihove geografske, politične značilnosti, kulturo, običaje, narodne noše, glasbo in kulinariko. Poleg predstavitve držav učenci pripravijo tudi kulturni program. Pri pripravi projekta šole sodelujejo z veleposlaništvi, starši, občani in partnerskimi šolami v tujini.

V projektu  sodeluje preko 200 osnovnih in srednjih šol ter vrtcev Slovenije. Evropske vasi so postavljene istočasno v 9 regijskih središčih:  v Murski Soboti, Mariboru, Celju, Ljubljani, Dolenjskih Toplicah, na Bledu, v Novi Gorici, Kopru in Slovenj Gradcu.

Branko Dragar

Oglejte si tudi