Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Knjižica o vipavskih duhovnikih

Ob novi maši gospoda Gašperja Naglosta v Vipavi, je Župnija Vipava izdala tudi priložnostno knjižico z naslovom 'Duhovniki iz Vipave' v katerem opisujejo življenje in delo duhovnikov, posvečenih v letih l891-2O18.

Zakaj in čemu je namenjena vsebina te knjižne izdaje, nam je v predgovoru zapisal vipavski župnik gospod Alojz Furlan: "V Vipavi je v zadnjih 150 letih Bog izbral 12 mož, ki so sledili njegovemu klicu in postali duhovniki. Bodimo ponosni in hvaležni za to. Prav je, da gojimo spomin nanje. Iz tega spomina se bo hranila naša povezanost z Bogom. Iz povezanosti pa bo rasla odprtost in pripravljenost za služenje, ki je potrebno, da klicani odgovori Bogu in hodi za njim. Naj nas ta brošura spodbudi, da bomo gradili edinost, da bomo še naprej delali za duhovne poklice in bo naše župnijsko občestvo tisto okolje, iz katerega bodo izhajali duhovniki tudi v prihodnjih stoletjih".

V knjižici boste lahko spoznali življenje in delo vipavskih duhovnikov, ki so vsak zase stopali po strmi poti k najvišjemu v času Avstro-ogrske države, se bojevali v prvi svetovni vojni, bili po krivici priključeni fašistični Italiji in v tem času ohranjali naš slovenski jezik, ki je bil takrat zasramovan in prepovedan. Nekateri izmed njih so okusili življenje v taborišču Dachau, povojne zapore in mučenje v času nove Jugoslavije. Kljub temu so ostali zvesti svojemu narodu, svojemu duhovnemu poslanstvu in svojim vernikov v težkih preizkušnjah dvajsetega stoletja, ki je prineslo dve svetovni vojni in končno našo težko pričakovano osamosvojitev leta 1991. Svoje duhovno poslanstvo so opravljali po raznih krajih in državah, med našimi ljudmi v zamejstvu, najdemo jih pa tudi kot misijonarje v Afriki. Torej zanimivo branje o naši duhovni in narodovi preteklosti duhovnikov Slovencev in Vipavcev v zadnjih 150-tih letih.

V novi knjižni izdaji so predstavljeni naslednji vipavski duhovniki, ki so slišali Božji klic: Frančišek Ksaverij Pavlin 1861-1938, Anton Puščavnik Poljšak 1867-1936, Alojzij Pavlin 1868-1930, Franc Krhne 1882-1964, Anton Puščavnik Družbe Jezusove 1886-1964, Ferjančič Edko 1868-1957, Rafko Premrl 1906-1983, Stanko Premrl 1915-1992, Stanko Živic 1920-2007, Aleksander Skapin 1961, Jožef Koren 1971 in naš vipavski novomašnik Gašper Naglost 1993, prvi vipavski duhovnik, rojen v samostojni Sloveniji 1993.

Gradivo je zbrala in uredila spodaj podpisana, jezikovni pregled je opravila Ingrid Patricia Boben, oblikovanje in prelom Lucijan Bratuž in Benjamin Boben, fotografije so iz družinskih albumov.

Vsem, ki so mi kakorkoli pomagali z nasveti, dodatnimi informacijami in slikovnim gradivom, se iskreno zahvaljujem, kakor tudi Župniji Vipava in našemu župniku Alojzu Furlanu. Knjižico lahko dobite v župnišču v Vipavi in v zakristiji cerkve sv. Štefana v Vipavi.

Magda Rodman

Oglejte si tudi