Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Drugo mesto za film o reki Vipavi

Otroci iz Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava z njihovima mentoricama so se sredi maja udeležili zaključne prireditve projekta S-FACTOR v Semiču. Dosegli so odlično drugo mesto za videoposnetek o reki Vipavi.

Projekt spodbuja ustvarjanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Cilj je bil ustvariti videoposnetek na predpisano temo, vendar ne samo v obliki režije, igranja, snemanja in montaže posnetka, ampak tudi in predvsem v obliki sodelovanja z okolico. S pomočjo posnetka naj bi se poneslo v širši prostor védenje o zmožnostih in potencialih otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Ljudje tako lažje spoznavajo, kdo so ti otroci, kaj vse delajo in naredijo, kakšne so njihove posebnosti in prednosti, česa se veselijo in bojijo ter kako radi so opaženi in sprejeti.

Organizator prireditve je bila OŠ Milke Šobar Nataše iz Črnomlja. Videoposnetek iz CIRIUS-a Vipava z naslovom Reka Vipava je po mnenju žirije in občinstva, ki je glasovalo preko internetnega portala, zasedel odlično drugo mesto v kategoriji slovenskih šol. Zmagala je Tretja OŠ Slovenj Gradec s posnetkom z naslovom Bodi drugačen. Projekt je mednaroden, sodelovale so šole iz Srbije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Finske in Avstrije. Zmagovalka v mednarodni kategoriji je OŠ Voštarnica iz Zadra in s posnetkom z naslovom Čuvajmo boje vode.

Posnetek CIRIUS-a z naslovom Reka Vipava je nastajal tri mesece. Idejo za sodelovanje je v CIRIUS prinesel Lojze Adamič. Mentorice Andreja Gantar Černic, Liljana Lazar in Maja Štefin so bile gonilne sile pri pripravi idejne zasnove in otrok na snemanje in montažo. Za slednjo je strokovno dovršeno poskrbela Maja Štefin. Posnetek s svojo glasbeno podlago, ki jo izvaja Instrumentalna skupina CIRIUS Vipava in ki je avtorska priredba vodje skupine Loredane Sajovic, tako v popolnosti izvira iz CIRIUS-a.

Pri snemanju videoposnetka so poleg učencev CIRIUS-a Vipava sodelovale še učenke OŠ Draga Bajca iz Vipave, ki so s svojimi telesi simbolično postavile mostove. Mostove, ki ne predstavljajo samo prehoda čez reke, ampak tudi vezi med ljudmi, njihovimi različnimi svetovi in drugačnostjo. Ta je včasih lahko divja in strašna, včasih pa lahkotna in nežna, kot je tudi reka Vipava.

Reka Vipava priteče na površje iz številnih izvirov. Najprej pozdravi mesto, njegove številne zgradbe, kamnite mostove in prijazne ljudi. Po svoji strugi teče mimo vinogradov, sadovnjakov, pšeničnih polj in mlinov, kjer so včasih ljudje mleli moko za kruh, da so preživeli. Pozdravi veter in nas zapusti ter ponese delček te lepote naprej do morja.

Glavni igralec našega posnetka, enajstletni deček Markus, je kot reka Vipava. Njegova moč in energija privreta na površje na različnih področjih. Zanimajo ga različne stvari, dotakne se različnih ljudi, trudi se biti kot oni, a vendar ohranja samega sebe. Kot »puntar« se upira zastavljenim potem. Odločno si izbira svoje, pri tem pa podarja del sebe tudi drugim. Poskrbi, da se okrog njega dogaja pisano življenje in da z drugimi deli, kar ustvari.

Toplo priporočamo ogled posnetka. Najdete ga na spletni stani CIRIUS-a Vipava (www.cirius-vipava.si) ali na naši FB strani.

Liljana Lazar, učiteljica v CIRIUS-u Vipava

Oglejte si tudi