Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Projekt učenec - učitelj na OŠ Draga Bajca Vipava

10. marca 2014 se je na naši šoli odvijal projekt Učenec-učitelj. Gre za projekt, ki ga izvedemo vsako šolsko leto v okviru dneva žena (8. marec). Učenca devetošolca prevzameta mesto učitelja za prvo šolsko uro.

Učenci izberejo oddelek, v katerem se preizkusijo kot učitelji. Z učiteljem, ki v tem oddelku poučuje, se učenca natančno dogovorita za učno temo in vsebino, ki jo bodo poučevali. Na uro se morajo pripraviti tako, da napišejo 'pripravo' - kako bodo uro izpeljali.  Z učiteljem se dogovorijo za vse podrobnosti. Učenci sami izpeljejo uro. Med izvajanjem tega projekta nekaj učiteljev spremlja učence z obhodi po šoli.

Ker ima šola tudi podružnice, je za izvedbo tudi tam poskrbljeno. To pomeni, da imamo istočasnoi v vseh oddelkih dva ali tri devetošolce, ki se preizkusijo v vlogi učitelja.

Vsako leto smo izvedli tudi anketo, kako so se učenci devetošolci počutili v vlogi učitelja. Vedno smo dobili zanimive odgovore. Učenci devetošolci namreč po tej izkušnji ugotovijo, da je delo sicer zanimivo, vendar tudi zahtevno in da se je za delo v oddelku potrebno dobro pripraviti.

Projekt je zanimiva in posebna izkušnja za učence devetošolce, saj imajo tako priložnost spoznati, kako poteka delo učitelja in se preizkusiti v novi vlogi.

Silvija Makovec

Oglejte si tudi