Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

Ogled škofjeloškega pasijona

V okviru obogatitvenega programa naše šole smo si v petek, 23. marca, ogledali Škofjeloški pasijon – najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku.
Obdani z osnovnošolci in srednješolci iz raznih koncev Slovenije smo nestrpno čakali na uprizoritev zgodbe človeštva od raja do prihoda Odrešenika in njegovega trpljenja. Dočakali smo izjemno procesijo. Pred nami se je zapeljalo 20 slik krščanskega izročila, več kot 800 prostovoljcev je vživeto odigralo svojo vlogo in niti večerni hlad v starem mestnem jedru Škofje Loke ni mogel pokvariti svečanega vzdušja. Še na poti domov so mi v ušesih zveneli koralna glasba, peket konjskih kopit in udarci bičev.

Ta živa zgodba mi bo še dolgo ostala v spominu, morda tudi zaradi posebnega privilegija, ki smo ga bili deležni pred samo prireditvijo. Režiser Milan Golob je našo skupino popeljal v zaodrje dogajanja in nam približal delo odličnih maskerk, ki so likom dodale milino ali grozo, garderoberk, šivilj, konjenikov in škofjeloških žena, ki so nastopajoče razveselile s toplim čajem.

Celotno doživetje Škofjeloškega pasijona je bilo nepozabno in z veseljem bi si ga še kdaj ogledala.

 

Špela Fajdiga, učenka 9. a razreda

Oglejte si tudi