Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
17°C
7°C
Oceni objavo

Od izvira do izliva Hublja

V sredo, 21. novembra, smo si učenci 2.,3.,5.,6.,7. in 9. razreda ogledali reko Hubelj od izvira do izliva. Pri predmetu naravoslovje smo se učili o vodi. Spoznali smo vrste vod, agregatno stanje, kroženje vode, onesnaževanje voda, pomen vode za človeka, gibanje v vodi,… Pri predmetu družboslovje pa iskali reke na zemljevidu in odkrivali njihov pomen za človeka.
Da bi bolje spoznali učne teme o vodi smo se podali na ogled ene najkrajših rek v Sloveniji. Ogledali smo si pot reke Hubelj od izvira do izliva.
Najprej smo se pripeljali do izvira reke Hubelj. Najbolj nas je navdušil izvir reke iz skalnate stene. Voda je padala preko skal v obliki slapa. Spoznali smo legendo o imenu reke Hubelj. Opazili smo, da del reke teče po strugi, en del jo zajamejo v vodni zbiralnik, del reke pa gre po ceveh v akumulacijsko jezero hidroelektrarne Hubelj.
Reka Hubelj je za Ajdovce in prebivalce okoliških vasi zelo pomembna. Prebivalcem daje pitno vodo, ob njej pa so nastale tudi prve tovarne. Pot Hublja nas je vodila skozi mesto Ajdovščina in pripeljala do čistilne naprave kjer smo presenečeno obstali nad vijolično, smrdljivo, umazano vodo. K sreči se reki Hubelj izogne in v čistilni napravi dobro očisti predno gre nazaj v reko.

Po končanem ogledu smo se odpravili še k njenemu izlivu. Tam se njeno ime konča. Pot nadaljuje skupaj z reko Vipava proti Italiji.
Zadovoljni in polni lepih vtisov nad reko Hubelj smo se vrnili v Vipavo in ugotovili, da je narava res najboljša učilnica.

Učenci OŠPP- NIS in učiteljica Katarina Trbanc

Oglejte si tudi