Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Outdoor v CIRIUS Vipava

V CIRIUS Vipava smo se lansko leto priključili šolam, ki redno obeležijo mednarodne dni, imenovane Outdoor day in na ta dan izpeljejo aktivnosti v naravi. Število takih šol narašča, saj je narava res dobra učilnica, vir znanja ter navdiha. V tem šolskem letu je aktivnost v našem centru prerasla v interesno dejavnost. Svoje znanje smo nadgradili na seminarjih Outdoor v tujini preko projekta Erasmus+. Srečanja organiziramo v bližini - parku, ob gasilskem domu, ob reki, na travniku, ob gozdu … ogledane pa imamo še druge kotičke v bližini našega Centra in kraja Vipava.
Naši cilji učenja v naravi so povezani z letnimi časi in vremenom, doživljanjem narave v različnih vremenskih pojavih. Zato odidemo v naravo v vsakem vremenu, v soncu, dežju in burji, v temi in upamo tudi v snegu. Tudi v prihodnjih mesecih bomo prilagajali dejavnosti in iskali vsebine ter materiale, ki bodo vzpodbujali naša čutila. Spoznavanje in igranje s plodovi iz narave, mivko, peskom, kamenjem, blatom, ledom, snegom, poslušanje šelestenja listov, petje ptic, žuborenje vode, vonjanje in okušanje naravnih materialov, rastlin, občutenje temperature, zavedanje telesa in krepitev občutenja telesa.
Vse to so naši cilji, postavljeni za otroke in mladostnike, ki zaradi več omejitev ne morejo tako kot drugi doživeti narave in spoznavati njenih bogastev. Vsako srečanje pričnemo z dvigom zastave, ki je na našem zadnjem srečanju zaradi burje kar preveč močno plapolala. Brez težav smo določili smer vetra. Učenci, mladi raziskovalci, radi usmerjeno opazujejo okolico, barve, drevesa, travo, reko in tako tudi s pomočjo ogledal odkrivajo nove perspektive dojemanja prostora. Vedno prisluhnemo tudi pravljici, zgodbi, ki je v povezavi s temo dneva, drevesom ali rastlino iz narave, ki jo opazujemo in izvedemo praktično aktivnost. Urimo se v orientaciji, krepimo ekološko osveščenost, pozitivne medvrstniške odnose, pozitivno samopodobo in zavest, da v naravi veliko zmoremo. V krogu je moč in v krogu nismo nikoli sami.

Zazveni še Outdoorska himna, ki smo jo spesnili na znano nagajivo melodijo in vedno poveže vse radovedneže ter jih vzpodbudi, da v naravi odkrivajo zaklad: »Je bil en radovednež, v naravo hodil rad, prjatle je povabil odkrivati zaklad. In dvignil je zastavo, visoko pod nebo in rekel je prjatlm: Dns bo luštno blo…«


Mentorji Outdoor

Oglejte si tudi