Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Program dodatnega usposabljanja v CIRIUS Vipava

V Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava (CIRIUS Vipava) že od leta 2017 poteka projekt Program dodatnega usposabljanja (v nadaljevanju PDU). Sofinancirata ga Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega socialnega sklada.Namen projekta je mladostnikom s posebnimi potrebami pomagati najti oblike dela in zaposlitve, s katerimi razvijajo svoja močna področja, jim približati delovni proces in najti njim primerne oblike dela v okolju in pri različnih delodajalcih.

Dejavnosti potekajo v obliki šestih modulov: Priprava in spremljanje ciljne populacije; Informacijsko komunikacijska tehnologija – seznanjanje in funkcionalna uporaba; Sodelovanje v obrtnih storitvah; Skrb za okolje; Pomoč pri samooskrbi s sadjem in zelenjavo in gospodinjska opravila; Kreativno preživljanje prostega časa.

Mentorice posameznih modulov smo imele v COVID času precej težav, saj učenci niso mogli nadaljevati z delom pri številnih delodajalcih, ki so nas že v začetku projekta prijazno sprejeli v svoje delovno okolje. Tako smo za učence iskale podobne dejavnosti znotraj našega centra: pisarniško delo, delo v šolski knjižnici, obnova starega pohištva, likanje, čiščenje službenih avtomobilov, skrb za čisto okolje, ločevanje odpadkov, različni kvalitetni načini preživljanja prostega časa, priprava različnih animacij, ilustracij, fotografske razstave. Kot zelo pozitivno se je izkazalo navajanje učencev na skrb za šolski kokošnjak in tri kokoške ter navajanje na vsa potrebna opravila v zvezi s popravilom starih in pripravo novih visokih gred. Učenci so pripravili tudi veliko izdelkov (zeliščna sol, kopalna sol …) za tržnico izdelkov, ki je v našem centru potekala v aprilu in maju.

14. aprila 2021 smo izvedli Posvet projekta, na katerem smo predstavili naše delo staršem, delodajalcem in širši zainteresirani okolici. Koordinatorka Andreja Fak je naše delo predstavila 18. maja 2021 na zaključnem dogodku projekta ERASMUS + K2 v organizaciji Osnovne šole Ljudevita Pivka, Ptuj. Na dogodku I.D.E.A! TOGETHER WE CAN! je sodelovalo poleg Slovenije še pet partnerskih organizacij iz tujine.

V maju so učenci po več kot enem letu končno lahko nadaljevali z delom pri delodajalcih. Sprememba delovnega okolja in vključevanje v pravi delovni proces je za učence in mentorje izrednega pomena. Nobena aktivnost ne more nadomestiti neposrednega dela pri delodajalcu, v konkretnem delovnem okolju. Narasla je motivacija, delovna vnema. Rodile so se nove ideje in novi načrti. Da bi nam le bile razmere še naprej naklonjene, da bi le-te lahko izpeljali tako, kot smo jih skupaj načrtovali.

Adrijana Lampe Mikuž, foto Andreja Fak

 

Oglejte si tudi