Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Program dodatnega usposabljanja

Ustvarjalnost je trenutek sedanjosti, v katerem se ustvarja prihodnost (Platon)

V letošnjem šolskem letu se v CIRIUS Vipava zaključuje projekt Program dodatnega usposabljanja (PDU), ki ga sofinancirata Republika Slovenija (Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport) in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Glavni cilj projekta je ta, da osebe s posebnimi potrebami pridobivajo delovne izkušnje pri okoliških delodajalcih, se vključujejo v lokalno okolje in pridobivajo različne izkušnje v skladu z njihovimi interesi in močnimi področji.

V CIRIUS Vipava se to šolsko leto dogaja marsikaj zanimivega. Poleg tega, da smo se z učenci vrnili k delodajalcem, smo v okviru enega od modulov v projektu poskrbeli tudi za kreativno preživljanje prostega časa. Tako je naša učenka Blažka opravila intervjuje z znanimi Slovenci. Med njimi sta bila triatlonec Tine Lavrenčič ter pevec skupine Zvita Feltna Blaž Gec. Blažka jima je postavila zelo zanimiva vprašanja, ki so se navezovala na Tinetovo športno in Blaževo glasbeno kariero ter nastanek skupine. Najbolj zanimive so seveda bile njune anekdote.

Spoznali smo tudi novinarko Ano Štokelj, ki nam je predstavila poklic novinarja in vso opremo, ki jo potrebuje za snemanje na terenu. Ravno takšni izzivi naše učence spodbujajo, da se vključujejo v lokalno skupnost in skupnosti omogoča, da se spozna z njimi, jih sprejme medse. Z Blažko sva obiskali vipavski oddelek Lavričeve knjižnice, kjer nama je prijazna knjižničarka Valentina razkazala knjižnico, predstavila delo knjižničarke, pokazala nekaj zanimivih knjig za ustvarjanje ter povabila k sodelovanju v nagradni igri. Izdelali smo ptičje krmilnice in hišico, ki lepšajo okolico našega centra. Z učenci se večkrat odpravimo na sprehod in opazujemo naravo, kako se le ta spreminja v barvah. Da razveselimo svoje brbončice, se radi ustavimo v Baru pri Marjanci, kjer si privoščimo vročo čokolado. Lepote Vipave med sprehodom tudi fotografiramo. Fotografije bomo uporabili pri izdelavi manjše zgibanke. Prosti čas si popestrimo tudi z izdelovanjem raznega nakita, šivamo torbice in poskrbimo za kokoške, ki so pred kratkim ponovno prispele v naš kokošnjak.

Katarina Rudolf Kavčič, mentorica

Oglejte si tudi