Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

Pročelja hiš na Gočah kot kulisa za poletne prireditve

Kamnita arhitektura vipavske vasice Goče je v dneh od 13. do 15. avgusta postala naravna kulisa za tridnevni kulturni dogodek, ki je potekal v organizaciji Krajevne skupnosti Goče in v vseh treh dneh privabil veliko število obiskovalcev. Sklop prireditev so organizatorji poimenovali 'Poletni vikend na Jegnu'. Prireditveni večeri so obsegali dva glasbena in en gledališki dogodek.
Poletni večeri na Jegnu so se začeli v soboto, 13. avgusta, s koncertom ženske Vokalne skupine Ardeo, ki deluje v okviru Kulturno prosvetnega društva Šempas. Ime skupine Ardeo v latinščini pomeni goreti, žareti in tudi biti zaljubljen. Izkazalo se je, da je ime skupine še kako ustrezno, saj so od  glasbenih občutkov lepega žareli tudi obrazi navdušenih poslušalcev.
Z glasbo pa se je '
Poletni vikend na Jegnu' tudi končal na praznični ponedeljek, 15. avgusta. Predsednica Krajevne skupnosti Goče, Anja Godnič, je v nagovoru k prireditvi malo za šalo in veliko zares povedala, da je tokrat na Goče prišel tudi košček morja in sonca. Dveurni koncert pod zvezdami je namreč izvedla pevka Mojca Štoka – Moya, ki je julija letos s skladbo Luna nastopila tudi na festivalu 'Melodije morja in sonca'. Na kitari je pevko ves večer spremljal Jan Baruca – Yan Baray. Ljubitelji predstavljene zvrsti glasbe so gotovo uživali. Odprt prostor pod zvezdami, naravno okolje in bližina morja pa sta koncertu dodala tudi pravljični nadih, ki poleti domuje med gasami Goč. 
Med obema glasbenima večeroma pa je v nedeljo, 14. avgusta, potekal tudi gledališki dogodek. S komedijo 'Družinske štorje od Zmagota in Vitorje' sta v okviru 'KD Gledališke skupine Dekani' številne gledalce (okrog 120 se jih je nabralo) spravljala v smeh odlična igralca Irena Piciga in Boris Piciga. Kot avtorja komedije sta na gledališkem listu podpisana Ingrid Verk in Peter Terčon, priredbo je napisal Boris Piciga, Ingrid Verk pa je prevzela tudi režisersko vodstvo.
Kot lahko preberemo na gledališkem listu, »z
godba govori o tričlanski preprosti družini današnjega časa, kjer sta oba starša brez službe. Njunemu sinu Gianniju, ki je večni študent, pa nikakor ne uspe dokončati šolanja. Medtem ko preživi oče Zmago večji del dneva v gostilni, hodi mama Vitorja na delo v Trst, kjer pri premožni gospodi čisti in pospravlja, da lahko na ta način vsaj za silo preživi družino. In čeprav živijo v težkih razmerah, je pri njih vedno prisotno veliko humorja
in optimizma, s katerim gledajo naprej.«
Glavna igralca, Irena in Boris Piciga, sta vlogi 'Vitorje in Zmagota' odlično odigrala, poleg univerzalne tematike in (tudi globlje) sporočilnosti gledališkega dela pa je bilo gledalcem še posebno ljubo istrsko narečje. To, da tretjega igralca, ki naj bi predstavljal sina Giannija, zaradi poletnih dopustov sploh ni bilo na odru, gledališki predstavi niti najmanj ni zmanjšalo vrednosti, saj je bila na novo ustvarjena priredba Borisa Picige odlično spisana. Navdušenje gledalcev je bilo izkazano z burnim aplavzom in s spodbudnimi medklici, ki so bili namenjeni glavnemu igralcu in jih je bilo večkrat slišati med predstavo: »Ej, pa ta je naravni talent!«
Organizatorju tridnevnega dogodka in vsem nastopajočim, ki so oblikovali '
Poletni vikend na Jegnu' iskrene čestitke in še veliko delovnega elana za bodoče prireditve!

Oglejte si tudi