Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
0°C
PON.
14°C
4°C
Oceni objavo

Predstavitev poklicev

V Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava (CIRIUS Vipava) poteka Projekt dodatnega usposabljanja (PDU), ki je namenjen spodbujanju socialne vključenosti otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami v lokalno okolje ter s tem povečanju njihovih zmožnosti socialnih in poklicnih kompetenc. Projekt poteka v obliki šestih modulov. V okviru modula 1 z naslovom Priprava in spremljanje ciljne populacije za vsakega učenca pripravimo tranzicijski individualiziran program, ki vsebuje posameznikova močna področja, njegove interese in življenjski načrt. Učence spodbujamo k pridobivanju novih znanj, spretnosti, delovnih veščin in izkušenj, seveda ob upoštevanju posebnosti, zmožnosti in interesov vsakega posameznika. Tako smo izvajali pripravo učencev na trg dela tudi s spoznavanjem poklicev.

V mesecu aprilu smo obiskali pekarno Ježek v Lokavcu, da bi v praksi spoznali poklica pek in slaščičar, saj naše učenke zelo rade sodelujejo pri delu v kuhinji. V pekarni so nas seznanili z različnimi izdelki, ki nastajajo pod spretnimi rokami njihovih zaposlenih, od kruha, piškotov, drobnega peciva do prazničnih pinc in potic. Učenke so z veseljem pomagale pri oblikovanju piškotov in jih na koncu še tople odnesle v pokušino sošolcem v CIRIUS.

Kar nekaj naših učencev je obutih v čevlje, ki so nastali po meri njihovih nog in jim omogočajo bolj kvalitetno gibanje. Da bi spoznali, kako taki čevlji nastajajo, smo obiskali Ortopedsko čevljarstvo Petejan v Mirnu. Tam nam je g. Petejan pokazal postopek nastajanja obutve od jemanja mere, izbire ustreznega kopita, oblikovanja kroja, izbire barve usnja, šivanja, lepljenja in brušenja podplata, do izdelave luknjic za vezalke. Učencem so bili zanimivi zlasti stroji, ki pa zahtevajo veliko spretnosti.

Ob nastajanju življenjskih načrtov je ena izmed učenk izrazila željo po delu v avtomehanični delavnici, zato smo v mesecu maju obiskali Avto Batič v Ajdovščini. Učenci so imeli možnost spoznati različne dejavnosti, ki jih nudijo strankam: servisiranje, popravila, ličarska in kleparska dela, oskrbovanje z rezervnimi deli in prodajo novih avtomobilov. Zaposleni so učencem omogočili celo vrsto zanimivih novih izkušenj. Pomagali so pri nalivanju motornega olja, menjavanju gum, upravljanju z dvigalom za avtomobile, barvanju rezervnih delov, pranju avtomobila. Pri tem so, čeprav prvič, zelo uspešno uporabljali pnevmatsko pištolo za barvanje in vijačenje ter visokotlačni čistilec. Kako so se svetile oči!

Naši učenci so dokazali, da se s trudom in dobro voljo veliko doseže, še posebej, če tudi delodajalci pokažejo posluh in z enostavnimi prilagoditvami omogočijo pridobivanje dragocenih izkušenj. Hvala še enkrat vsem trem gostiteljem, da so nam prisluhnili!

Aleksandra Poniž Rupnik

Oglejte si tudi