Logo MojaObčina.si
DANES
31°C
19°C
JUTRI
33°C
18°C
Oceni objavo

Predavanje "Problem oskrbe z elektriko iz obnovljivih virov"

Znanost na cesti in Univerza v Novi Gorici vabita na predavanje, ki ga bo imel prof. dr. Matjaž Valant (Laboratorij za raziskave materialov Univerze v Novi Gorici), z naslovom “Problem oskrbe z elektriko iz obnovljivih virov

Predavanje, ki ga bo moderirala Renata Dacinger, bo potekalo v četrtek, 9. junija 2022, ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Kakšne so še druge možnosti shranjevanja električne energije? Presežke proizvodnje električne energije lahko uporabljamo v črpalnih hidroelektrarnah ali pa za elektrolizo vode in proizvodnjo vodika. Še eno možnost pa raziskujejo na Univerzi v Novi Gorici. Pri spontani reakciji železovega prahu in klorovodikove kisline nastaja vodik, ki ga v gorivnih celic porabimo za električno energijo takrat, ko jo potrebujemo. Kakšne so prednosti takega hranjenja energije?

Prof. dr. Matjaž Valant je profesor znanosti o materialih na Univerzi v Novi Gorici, prorektor za trajnostni razvoj in tehnologijo in vodja Laboratorija za raziskave materialov, ki ga je ustanovil leta 2007. Večino njegovega raziskovalnega dela obsega razvoj procesov in tehnologij za trajnostni razvoj s poudarkom na vodikovih tehnologijah.

Oglejte si tudi