Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Vipava na kulturni poti Leonarda da Vincija

Leonardo da Vinci je leta 1500 obiskal Vipavo, kar jo uvršča na zemljevid krajev, kjer je deloval ta znameniti mož. Vipava bo igrala pomembno vlogo na novi evropski kulturni poti.
Pobudo za ustanovitev nove evropske poti je dalo Leonardovo rojstno mesto Vinci ob bližajoči se 500 - letnici smrti (1452 – 1519) tega vsestranskega genija: izumitelja, znanstvenika, anatoma, inženirja, arhitekta, slikarja in kiparja. Župan Občine Vipava mag. Ivan Princes je prepoznal izjemno priložnost in čast, ki so jo s povabilom med ustanovitelje nove evropske kulturne poti Vipavi izkazali pobudniki in njihov predstavnik g. Leonardo Paglianti, predsednik Zgodovinsko - znanstvenega odbora o življenju Leonarda da Vincija. Pogovori in srečanja so bili uspešni in začelo se je skupno mednarodno sodelovanje. Poleg Vipave bo k združenju ‘’DA VINCIJEVE POTI’’ z namenom vključitve v ‘’Evropske kulturne poti’’ Sveta Evrope pristopil še rojstni kraj Leonarda da Vincija - Vinci iz Italije in kraj, kjer je Leonardo preživel zadnja leta svojega življenja - Amboise v Franciji.
V Lanthierjevem dvorcu je jeseni potekala konferenca o Leonardu da Vinciju, na kateri je g. Alessandro Vezzosi - svetovno priznan leonardist, direktor muzeja Museo Ideale Leonardo da Vinci - govoril o da Vinciju in njegovem življenju. Zapisi znanega umetnika pričajo o tem, da so njegove poti vodile tudi na slovensko ozemlje v Vipavo. Da Vinci je Vipavo obiskal leta 1500, ko mu je Beneška republika naročila izvedbo študije za zaščito območja pred turškimi vpadi. Reka Vipava je bila v skladu z njegovimi načrti primerno sredstvo za zagotavljanje učinkovite obrambe. Izviri reke Vipave, ki jih obiskal tudi Leonardo da Vinci, so dandanes ena glavnih turističnih znamenitosti Vipave.
Veseli smo, da je izmed številnih krajev, kjer je Leonardo da Vinci deloval, posebno mesto dobila prav Vipava. Mednarodnega srečanja v Vinciju in Lucci, kjer so jeseni potekali pogovori in predstavitev nove evropske kulturne poti sta se udeležila tudi župan Občine Vipava Ivan Princes in podžupan Jožko Andlovic in obeta se zanimiv projekt, ki je zelo zanimiv za našo turistično destinacijo, ter je enkratna priložnost za predstavitev bogate kulturne dediščine Vipave. Vipava, ki je znana tudi kot slovenske Benetke, ker ima kot vodno mesto kar 25 mostov, je skupaj s predstavniki mest Vinci in Amboise zgradila nov most prijateljstva. Načrtujemo že skupne aktivnosti in povezovanje med posameznimi kraji, župan pa napoveduje, da bomo v Vipavi dobili še en most, ki

bo narejen po načrtih Leonarda da Vincija – maketo mostu Salvatico.
Iris Skočaj,
Zavod za turizem TRG Vipava

Oglejte si tudi