Logo MojaObčina.si

Vipava

JUTRI
34°C
19°C
TOR.
34°C
19°C
5520

Poletna šola klasičnih jezikov 2009

Tudi letos se je poletne šole klasičnih jezikov, ki jo že več zaporednih let organizira Oddelek za klasično filologijo Filozofske fakultete v sodelovanju z Društvom za antične in humanistične študije, udeležilo kar nekaj dijakinj Škofijske gimnazije Vipava. Šola je potekala od 22. do 30. junija, prizorišče dogajanja pa je bil tudi tokrat Peloponez.

Večino časa smo preživeli v hotelu v mestu Iria na severovzhodu Peloponeza, kjer smo uživali ob pogledu na grško obalo, se namakali v razgretem morju ali pa se ob mrzli ledeni kavi hladili v senci. Da pa naše bivanje vendarle ne bi bilo preveč počitniško, so organizatorji poletne šole poskrbeli tudi za pester izobraževalni program: dijaki so tako prisluhnili posameznim predavanjem o zgodovinskem, mitološkem, filozofskem, jezikovno-zgodovinskem in literarnem ozadju bližnjih krajev, v jezikovnih delavnicah so se učili staro- oziroma novo-grškega jezika ali pa nadgrajevali znanje latinščine, v ustvarjalnih urah pa je prišla do izraza njihova umetniška plat – dijaki so se na primer preizkusili v risanju vaznih poslikav, oblikovanju mitoloških stripov … Poleg tega smo tudi letos obiskali starodavne Mikene in znamenito Atrejevo grobnico, mondeni Navplio, novost pa je bilo odkrivanje ostankov Zevsovega templja v osrednji pokrajini Arkadiji, znani po neobljudenih gričih in ozkih kozjih stezicah. Program poletne šole smo zaključili v Epidavru, kjer smo si navdušeni ogledali uprizoritev Ajshilove trilogije Oresteja.

Tudi letos je bila poletna šola polna doživetij, ki nam bodo še dolgo ostala v lepem spominu, o čemer pričajo tudi vtisi dijakinj. Dijakinja Andreja Tomažič jih je tako strnila:

»Na poletno šolo smo se dijakinje drugih letnikov odpravile takoj po zaključku šolskega leta, malo utrujene, a pripravljene na nove dogodivščine. Toda kljub dolgi in naporni poti smo v Grčiji uživale prav vse dni. Zagotovo mi bo v spominu najbolj ostala ekskurzija v mesto Navplio, kjer smo videli znamenite grške hiše, ki jih srečamo na oglasih. Tedna v Grčiji se bom z veseljem spominjala in upam, da se nekoč vrnem in spet obiščem to prekrasno deželo, ki ima tako dolgo zgodovino«. 
Polonca Zupančič 


Vse na poletni šoli je bilo zame bolj ali manj novo, zato je bilo zelo zanimivo in nepozabno. Zlasti mi je bila všeč Oresteja v Epidavru, saj je ogled predstave v najznamenitejšem in najbolje ohranjenem grškem gledališču nekaj zelo posebnega. V času našega bivanja v Grčiji smo seveda preizkusili kar nekaj tradicionalne grške hrane in ugotovili, da imajo zelo radi kuhano zelenjavo v omaki, saj smo različne verzije le-te dobili kar trikrat J.

Kaja Zagožen, 3. b

 

Poletna šola mi je bila všeč, ker smo tam spoznavali grški jezik in kulturo. Najbolj všeč so mi bile ure učenja nove grščine, saj se mi zdi ta jezik zelo zanimiv. To poletno šolo bi zato priporočila vsem, ki jih zanimajo grška zgodovina, jezik in kultura.

Tinkara Rebec, 3. b

 

Šolo si bom zapomnila po učenju grščine, saj sem se naučila nekaj grških besed in pozdravov, Grki pa so bili zelo veseli, če smo jih v komuniciranju uporabljali. Posebej me je presenetila njihova hrana pa tudi precej nižji življenjski standard.
Monika Čehovin, 3. c

 

Šolo si bom najbolj zapomnila po svoji prvi vožnji z ladjo, ogledu antične predstave in nepredvidenem srečanju z čisto pravimi arheologi na kraju izkopavanja. Presenetilo me je, da v mnogih mestih nimajo pitne vode.

Lea Lavrenčič, 3. c

 

O poletni šoli sprva nisem imela veliko pričakovanj, v prvi vrsti sem se samo želela naučiti novega jezika in spoznati Peloponez, kmalu pa so se začela spletati tudi nova prijateljstva. To potovanje mi bo zaradi obiska novih krajev, razglabljanja o filozofskih vprašanjih, kopanja in odličnih girosov za vedno ostalo v lepem spominu.
Urška Krajnc, 3. b

 

Na poletni šoli sem predvsem uživala v družbi prijateljic in spoznavanju drugih udeležencev. Od jezikov sem si izbrala učenje grščine, med ustvarjalnimi delavnicami pa slikarsko, kjer smo poustvarjali motive z grških antičnih vaz.
Larisa Leban, 3. c

 

Že pot do Grčije se mi je zdela zanimiva, ker smo se peljali z ladjo. Najbolj všeč so mi bili ogledi antičnih znamenitosti, še zlasti ogled Miken z Levjimi vrati ter moderno mesto Navplio. Pogrešala sem le ogled Aten.
Nika Krašna, 3. c

 

Na poletno šolo smo se dijakinje drugih letnikov odpravile takoj po zaključku šolskega leta, malo utrujene, a pripravljene na nove dogodivščine. Toda kljub dolgi in naporni poti smo v Grčiji uživale prav vse dni. Zagotovo mi bo v spominu najbolj ostala ekskurzija v mesto Navplio, kjer smo videli znamenite grške hiše, ki jih srečamo na oglasih. Tedna v Grčiji se bom z veseljem spominjala in upam, da se nekoč vrnem in spet obiščem to prekrasno deželo, ki ima tako dolgo zgodovino. 
Andreja Tomažič, 3. c

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi