Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
7°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Pesniška zbirka vipavskih osmošolcev

V sredo, 8. junija, je bilo na OŠ Draga Bajca Vipava še posebej veselo, saj so učenci 8. a na dobrodelni prireditvi ob dnevu Primoža Trubarja navzočim predstavili svojo pesniško zbirko z naslovom V naših mislih/考えの中, ki je nastala znotraj projekta SKUM.

Po krajšem kulturnem programu je sledila slovesna podelitev pesniških zbirk učencem in druženje ob dobrotah, ki jih je pripravil naš mali šef, Vid Nabergoj. Prisotni so si lahko med drugim ogledali razstavo ilustracij in kupili svoj izvod knjige, ki so jo učenci tudi podpisali. Sredstva, pridobljena s prodajo pesniške zbirke, so namenili šolskemu skladu.

Pesniška zbirka pa ni nastala čez noč, z delom smo namreč pričeli že dobro leto in pol nazaj, ko smo si za cilj zadali izdajo knjige, ki bi povezala vse učence v razredu in predstavljala nek skupen dosežek. Med naborom različnih umetnikov, ki sodelujejo v projektu SKUM, smo za obisk v razredu najprej izbrali književnika Vanjo Pegana. Učence je seznanil s čarobnostjo literarnega ustvarjanja nasploh, nato pa jim predstavil umetnost pisanja haikujev. V pisanju te kratke izpovedne poezije so se preizkusili tudi učenci. Sledila je delavnica z ilustratorko Anko Kočevar. Umetnica je učence seznanila s primeri iz japonske likovne umetnosti, ki so izražali količinsko barvno nasprotje, nato pa se je osredotočila še na ilustracijo kot likovno ustvarjanje, ki je vezano na pomen danega besedila. Po teoretičnem delu je sledila praksa. Mladostniki so na riževem papirju vnaprej predvideli postavitev besedila in preko slikanja s tušem poskusili izraziti lastno doživetje, poseben občutek, morda poseben vtis, ki so ga dobili ob branju prej nastalih haikujev. In tako povezali literarno delo z likovnim. Po delavnicah z umetnikoma je sledilo še sklepno dejanje – oblikovanje izdelkov v celoto. Da so se umetnostna dela učencev povezala v knjigo, ki jo danes lahko primemo v roke, gre velika zahvala Primožu Kosmaču in njegovim zunanjim sodelavcem, ki so brezplačno poskrbeli za dokončno oblikovanje pesniške zbirke, vezavo, lom … Seveda moramo omeniti tudi učitelje Bojana Cerovca, Sonjo Simonič Puc, Vido Trošt, Urško Kumar, Kristino Lavrenčič in Nadjo Rodman Koradin, ki so z malimi ali velikimi deli pripomogli k dokončanju naše sestavljanke.

Učenci so prek izkustvenega učenja dosegli vse zastavljene učne in vzgojne cilje, ki jih predvideva projekt SKUM. Sporazumevalne zmožnosti so krepili tako, da so se veliko pogovarjali, dogovarjali, izražali svoja mnenja, hkrati pa spoznavali nove načine izražanja samega sebe, razvijali samokritičnost in lažje bolj kritično ovrednotili samo umetnost ter proces ustvarjanja. S tem pa se učili umetnost tudi bolj ceniti.

Projekt SKUM se zaključuje, vendar z upanjem, da se bodo spoznanja, do katerih smo se dokopali, prenesla v vsakodnevni pouk, pogumno zremo v prihodnost in že kujemo nove načrte.

V kolikor bi želeli en izvod misli osmošolcev tudi zase, se lahko obrnete na tajništvo naše šole. Lahko pa si zbirko izposodite v šolski ali Lavričevi knjižnici.

Tea Furlan, prof. slov. na OŠ Draga Bajca Vipava

 

Oglejte si tudi