Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Na drsališču

V mesecu januarju smo učenci in zaposleni v Cirius-u Vipava večkrat obiskali drsališče v Ajdovščini. Učencem smo želeli približati še en zimski šport – drsanje.

Nekateri so že vedeli, da za to potrebujemo drsalke in poznali ledeno ploskev kot podlago za izvajanje drsanja, drugi so se z vsem tem srečali prvič. Vedno smo s seboj peljali tudi učenke na invalidskih vozičkih. Želeli smo, da usvojijo nove pojme: drsalke, drsališče, led, ter poskusijo vožnjo po drugačni podlagi.

Vsi učenci v našem centru imajo manjše ali večje primanjkljaje tudi na motoričnem področju. Navadno jim že hoja po ravni črti ali hoja po različnih podlagah predstavljata velike težave. Hoja z drsalkami po ledu ali samo drsanje pa je velik izziv tako za učence kot spremljevalce.

Učenci so si veselo in pogumno nadeli drsalke in čelade ter stopili na led. Vsak je imel svojega spremljevalca. Spopadali so se z zelo drsečo podlago, koordinacijo gibanja, orientacijo v zunanjem prostoru, slabšo splošno telesno vzdržljivostjo in množico navodil ter nasvetov. Že prav kmalu so slačili bunde in rokavice, saj so se pri svojem trudu skoraj vsi prepotili. Zelo veseli so bili vsakega koraka brez opore ali celo kratke 'predrsane' razdalje brez padca na zadnjo plat. Izkoristili pa so tudi invalidski voziček, za katerega so se prijeli in zapeljali po ledu. Po dobri uri smo naredili kratko pavzo in se okrepčali s čajem, kakavom ali kavo. Po odmoru so najpogumnejši še enkrat stopili na led in preverili naučeno.

Učenci so zelo uživali, čeprav je bil telesni napor nekoliko večji od vsakodnevnega. Vsi so upoštevali navodila in pravila na drsališču ter se podrejali ciljem skupine.

Ob koncu naj poudarimo, da smo bili vsi izredno veseli prijaznosti lastnika drsališča. Ne le, da smo drsali popolnoma brezplačno, tudi za čaj, kavo in kakav nam ni bilo treba nič prispevati. Poleg tega nam je bila ponujena pomoč na ledeni ploskvi in pri preobuvanju otrok. Za vse to se Vam iskreno zahvaljujemo. Upamo, da Vam volje in zagnanosti v bodoče ne zmanjka in si želimo, da bi Občina Ajdovščina tudi v naprej omogočala vašo dejavnost.

S. P.

Oglejte si tudi