Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Lahkotnost gibanja v vodi

Vipava, 17. aprila 2014 – V Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava (CIRUS) smo letos že devetič organizirali Dan plavanja in iger v vodi. Sodelovalo je pet ekip iz različnih zavodov, ki usposabljajo otroke s posebnimi potrebami. Aktivnosti v vodi so potekale v našem bazenu.

Dan je bil namenjen otrokom, ki med letom redno sodelujejo v programu učenja plavanja po konceptu Halliwick. Ta vključuje tri pomembne komponente - kontrolo dihanja, učenje sprostitve v vodi in učinkovit trening ravnotežja. S pomočjo koncepta učimo otroke z različnimi sposobnostmi in različnih starosti, da postanejo v vodi čim bolj samostojni, sproščeni in zadovoljni. Osnovni cilj je, da otroci v vodi pridobijo občutek lahkotnosti gibanja, ki jim ga omogočajo fizikalne lastnosti vode. Voda je namreč medij, ki podpira naše telo 800 krat močneje od zraka. Temperatura vode je 33 stopinj, kar dodatno poveča prekrvavitev, pripomore k zmanjšanju napetosti v mišicah in drugih obsklepnih strukturah. To omogoča večjo gibljivost in lahkotnost gibanja pri posamezniku. Preko skupinskega dela in individualne pomoči terapevta otrok pridobiva čutno gibalne izkušnje. Prav tako pridobiva na samozavesti in boljši samopodobi.

Skozi igre, pesmice in različne športne dejavnosti preživijo otroci prijeten športni dopoldan, ki jim je v veliko zadovoljstvo in užitek. Tovrstno druženje nam pomaga sklepati nova prijateljstva, se v vodi lepo imeti in s pomočjo igre kaj novega naučiti.

Barbara Lemut

Oglejte si tudi