Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Praznovanje 40-obletnice delovanja

O naših prijateljih prostovoljnega društva krvodajalcev iz Sovodenj ob Soči, sem v časopisu  Latnik, že večkrat pisala. Kar  precej  ljudi me  vpraša,  kako smo prav z njimi pričeli sodelovati? Naj povem,  da je bila v bistvu pobudnica za sodelovanje naša rojakinja Marinka Batič iz Gorenj, ki jo je ljubezen pripeljala v Sovodnje. Takrat je bil prvi predsednik Občinskega odbora Rdečega križa v Ajdovščini gospod Ernest Rojc, ki je to pobudo sprejel. S sodelovanjem pa je nadaljeval dr. Franc Krkoč, ki jim je nudil strokovno pomoč  pri izobraževanju v prvi pomoči, pri organizaciji zdravstveno-vzgojnih predavanj med krajani  in na osnovnih šolah. Izmenjavali smo si tudi izkušnje na področju krvodajalstva. Naši stiki pa so kmalu začeli dobivati še drugo,  morda še večjo vrednost. Med nami so se spletle tudi čisto prave prijateljske vezi, ki trajajo še danes.

V nedeljo 24. septembra 2017 so praznovali že 40. obletnico delovanja tega društva. Na slovesnost so povabili tudi  plesno skupino Vrtiljak iz  Centra za usposabljanje, izobraževanje  in rehabilitacijo invalidov  iz Vipave. Njihov nastop so udeleženci pospremili z močnim in dolgim aplavzom. Od ganjenosti so si nekateri tudi brisali solzne oči.  Med povabljenimi sta bili tudi ravnateljica in svetovalna delavka iz CIRIUSA  ter jaz. Tega povabila sem bila zelo vesela in udeležence v svojem imenu nagovorila z naslednjimi besedami:

»Hvala vam za povabilo na današnje praznovanje 40-obletnice delovanja vašega društva. Z veseljem sem prišla v Sovodnje,  da vam lahko osebno čestitam za tako dolgoletno in uspešno delo. Iskreno se zahvaljujem tudi vsem vašim zvestim krvodajalcem in jim čestitam za nesebično darovanje svoje življenjske tekočine, s katero vračajo zdravje in bolnim rešujejo življenja. Lepa hvala tudi vsem, ki s svojim prostovoljnim in humanim delom sodelujete v društvu in s svojim vloženim delom in materialnimi dobrinami osrečujete ljudi, ki so se znašli v stiski. Vaše pomoči so bili pri nas deležni že begunci v času vojne. V letu 2004  pa družina iz Podkraja za nakup prilagojenega vozila za prevoze dveh invalidnih otrok.  Prav tako ste sodelovali v humanitarni akciji »Ker nam ni vseeno«, ko smo leta 2010 zbirali sredstva za rešitev stanovanjske stiske invalida Janka in Tomaža ter njegove družine. Pomoči so bili deležni tudi  gojenci CIRIUSA iz Vipave ter oskrbovanci Varstveno delovnega centra Vipava – Ajdovščina. Nepozabno pa je tudi vaše sodelovanje v zadnji  humanitarni akciji  »Zbiranje pokrovčkov za invalidnega mladostnika Jerneja«, saj ste v letu dni  zbrali in pripeljali v Vipavo štiri polne kombije pokrovčkov.  

Vesela sem, da sem kot prostovoljka v organizaciji RK Ajdovščina že na samem začetku delovanja društva, spoznala kar nekaj vaših izredno prizadevnih prostovoljcev in iskrenih prijateljev.  Žal pa se še vedno ne morem sprijazniti s preranim slovesom  vaše prizadevne dolgoletne tajnice  Marinke Batič. V soboto 26 septembra 2015, je v spremstvu svojega moža in sina ter  najožjih sodelavcev društva,  pripeljala pokrovčke v CIRIUS v Vipavo. Bil je lep sončen in topel jesenski dan. Vsa leta najinega prijateljstva, mi je obljubljala, da bo prišla enkrat na kavo k meni domov. Nikoli ni imela  časa. Ta dan si ga je vzela. Bila je veselo razpoložena, se smejala, in tudi slovo je bilo zelo prisrčno.  Kot bi slutila, da je to najino zadnje srečanje, saj so mi že čez teden dni sporočili, da se je za vedno poslovila. Zato mi dovolite, da se ji danes ob tem praznovanju še zadnjič  iskreno javno zahvalim za vse, kar je naredila za delovanje vašega  društva. Posebno pa za najino prijateljstvo, sodelovanje in humanitarno pomoč. Nikoli ne bom pozabila njene srčnosti ter lepega in iskrenega smeha. Hvalu  tudi  sinu Štefanu, ki nadaljuje njeno delo. Moje iskrene čestitke tudi njemu ob praznovanju 40. rojstnega dne in priznanju, ki ga je danes prejel za  40-krat darovano kri. 

Vera Kodrič

Oglejte si tudi