Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
18°C
6°C
Oceni objavo

Astronomsko društvo Nanos - osnovna dejavnost je delo z mladimi

Astronomsko društvo Nanos (ustanovljeno 1. januarja 2009) uspešno deluje šesto leto. Sicer so bile astronomske vsebine v Vipavi aktualne že davnega leta 1967, ko si je skupina zanesenjakov pod vodstvom Mira Perhavca omislila svoj teleskop za opazovanje zvezdnega neba. Sledila je kar nekaj letna prekinitev, ko sva se z Mirom leta 1996 srečala ter na OŠ Draga Bajc Vipava pričela z delovanjem astronomskega krožka.

Program, ki sva ga tedaj sestavila, je zajemal naslednje:

- Zainteresirati učence na šoli za astronomske vsebine;

- Nabava astronomskih pripomočkov;

- Postavitev observatorija na Lipah (Nanos);

- Pridobitev učiteljev fizike na drugih šolah za delo na tem področju;

- Z javnimi opazovanji približati astronomijo čim širšemu krogu ljudi.

Vse to nama je v osmih letih tudi uspelo, ker so nam tako vodstvo OŠ Draga Bajca Vipava kot donatorji iz celotne Vipavske doline moralno in finančno to omogočili. Astronomija se je po zaslugi učiteljev fizike 'prijela' tudi na OŠ Danila Lokarja (Sašo Žigon), OŠ Šturje (Erik Černigoj), gimnaziji Vena Pilona (Andrej Rutar), OŠ Dobravlje (Stanko Čufer), OŠ Draga Bajca Vipava (Jože Rutar, Saša Krapež), tako da je bila ustanovitev društva logična posledica tega dela.

V zadnjih štirih letih nam je uspelo vzgojiti tri mlade astronome (Miha Černetič, Jernej Černigoj, Gal Lemut), bodoče fizike, ki uspešno že prevzemajo delo na astronomskih večerih in poletnih taborih. Aktivna je tudi skupina mladih gimnazijcev (Blaž Černetič, Rok Kete, Stane Lokar, Ana Kovač).Trenutno pa sta v pripravi avtomatizirani kupoli na Otlici in Lipah.

Jože Rutar, predsednik društva

 

 

                                                                                                         

Oglejte si tudi