Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Vipavska trgatev 2017 pod črto

Vipavska trgatev je ena izmed tistih tem o kateri radi razpredamo, vsi vse vemo, vsi smo lahko njeni rešitelji ali pa rušitelji, pa vendar ne glede na vse in ja tudi na višjo silo narave, je tudi letos obstala. Začetno skepso, ko dolgo ni bilo niti organizatorja letošnje izvedbe, je vendarle kasneje ovrgla informacija, da je letošnji organizator Dam-Fest iz Ajdovščine. Program pa je bil že na prvi pogled drugačen od prejšnjih let. Vsaka drugačnost je nenazadnje dobrodošla, na dolgi rok to seveda ni nujno, pa vendar poizkusiti nekaj novega ni greh.

Tudi letos je potekala na ustaljenih prizoriščih. S tem, da je bil petkov »kulturni večer« prenešen v objem dvorišča dvorca Lanthieri. Tradicionalni festival je potekal tri dni, od petka do včerajšnje nedelje in se je zopet potrudil ponuditi karseda pester in različen program. Po svoje mu je to uspevalo.

Za mnoge ena najbolj pozitivnih sprememb je bila ta, da je petkov večer pripadal zasedbi, ki za razliko od zadnjih let, ni bila dalmatinska klapa. Letos je petkov oder zasedel tribute bend »Abba Mia« iz Ljubljane. Relativno nizka vstopnina (5€) njihovega koncerta na Lanthierijevem dvorišču, je privabila med 300-400 obiskovalcev.

Še prej, dopoldne, je v samem kompleksu dvorca Lanthieri potekala vrhunska, mednarodna konferenca »Leonardo Da Vinci v Vipavi«, na kateri so predstavili projekt nove evropske kulturne poti. Zadnja raziskovanja namreč kažejo, da je sloviti polihistor ob načrtovanju obrambe pred Turki za Benečane, obiskal tudi vipavske kraje. Več o tem, se bo zagotovo še pisalo.

Petek je bil tudi nogometno obarvan in sicer je popoldne vipavski nogometni stadion gostil nogometne navdušenke do 15. let. Ob igri in druženju so si organizatorji nadejali več zanimanja za ženski nogomet ter zdravo preživljanje prostega časa.

Sobotno dopoldne je kot vsako leto postreglo s kolesarsko dirko na Nanos. Pozneje so se v Vipavi zvrstile številne delavnice in animacije za otroke. Za mnoge vrh vseh treh dni pa je bila zagotovo večerna zabava na kateri so se predstavili D&D acoustic, Help! ter zagotovo vrhunec večera skupina S.A.R.S. Tudi to je dobrodošla sprememba, saj slednja ne spada v bazen zasedb, ki so se zadnja leta menjavale na vsakih par let.

Celo začetna negodovanja o ponovni uvedbi vstopnine, ta je bila v petek in soboto zvečer, so se izkazala za brezpredmetna, saj je v soboto zvečer kljub občasnim ploham, pod šotorom uživalo kar precejšnje število občinstva, povečini najstnikov in mladine. Seveda pa je bila za marsikaterega vstopnina nujna, če ni želel biti moker.

Nedelja je podobno kot vsako leto ponudila kmečko tržnico ter domače pridelke in izdelke. Po kosilu so na svoj račun prišli otroci z Damjano Golavšek. Odprta vrata je imel TIC Vipava, številni so se zgrinjali v priljubljeno vipavsko vinoteko, kjer so med drugim poizkusili tudi novo protokolarno vino občine Vipava, kar je letos Pinela letnik 2016 iz vinske kleti Vipava 1894. nedvomno dobra poteza tudi za rehabilitacijo imena vipavske kleti.  Svoja vrata je imel odprta tudi vinarski muzej Vipava, ki ima prostore v kleteh dvorca Lanthieri. Zgodba zase je vipavska vinska kraljica, saj se ni nobena od deklet prijavila na razpis, zato bo lanska kraljica Ana Bric oz. po novem Ana Štrancar, nosila krono še eno leto. Obiskovalce pa sta zabavala ansambla Primorski fantje ter Beneški fantje.

Navzlic slabemu vremenu, je bila prireditev dobro obiskana. Ni veliko manjkalo, kar je bilo prejšnja leta in tudi organizatorji so se učinkovito izkazali, kot da bi bila to že ena od njihovih številnih organizaciji Vipavske trgatve.

Kar bom nadalje zapisal je vzpodbuda za vse, tako vinarje, občinarje, gostince, organizatorje ter nenazadnje in največ za nas vse, ki pripadamo občini in lahko kaj k temu prispevamo. Vsako leto se namreč poraja vprašanje, da je postala Vipavska trgatev nujno zlo, nekaj kar mora biti, ne glede na izvedbo. Pa vendar. Koliko gre tu za tradicijo do vina?Koliko za širjenje kulture pitja? Tako pokušine vin, vinarski muzej, kronanje vinske kraljice, vino in grozdje se zdijo potisnjeni na stranski tir, češ: »če slučajno imate čas, greste lahko tudi tja.« Na odru pa se dogaja ravno vse drugo. Včasih se zdi, da postane zaradi tega namen te prireditve pretenciozen.

Ob ugotovitvah, da je paradni konj vipavskega turizma hrana in pijača, bi bilo smiselno razmisliti, če bi prireditvi dodali več vipavskega okusa. Tako sem letos naletel na obiskovalce iz Ljubljane, ki so me vprašali, kje se da kaj jesti. Ko sem jim pokazal, kje prodajajo hrano, so mi rekli, da nočejo čevapčičev ter pomfrita, marveč hočejo poskusit vipavsko joto ter kupit še kakšno grozdje za domov. Zaradi tega so tudi prišli. Nič od tega ni bilo. So bile pa na prizorišču kokice, sladkorna pena, špricerji, pivo, pomfrit, čevapčiči in še kaj. Če bi bil to navaden žur, se ne bi nobeden nad tem pritoževal, ker pa gre za prireditev-festival s tradicijo, je vredno razmisleka, če velja Vipavsko trgatev ohraniti kot zgolj lokalni žur za druženje domačinov ali njeno zgodbo iz tradicije izkoristiti za večji turistični potencial.

Še enkrat poudarjam. Vse to leti zgolj in samo na nas kot skupnost. Posameznik zagotovo ne bo naredil korenitih sprememb, skupnost pa lahko, če le ne bo zaprtosti in fovšije.

 

Nejc Furlan

Oglejte si tudi