Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Veličastni Lanthieri z veličastnim Nabuccom

Tretja izvedba gostovanja SNG Opera in balet Ljubljana je 7. julija 2017 v Vipavi zopet uspela. Letos z gostovanjem opere »Nabucco«.
Okrog 1.200 glavi množici se je v slikovitem dvorcu Lanthieri v solističnih vlogah predstavilo tudi nekaj domačinov iz okolice Vipave, med drugimi Aljaž Žgavec v vlogi Abdalla, Matej Vovk v vlogi Ismaela ter Marko Kobal v naslovni - glavni vlogi Nabucca. Posebna gostja pa je bila tokrat članica slovitega moskovskega Bolšoj teatra - Elena Zelenskaya, ki je zasedla glavno žensko vlogo Abigaille.

Večna in tudi aktualna biblična zgodba Nabucca, je tako na prvi julijski petek bila pravi razlog za kulturno udejstvovanje zgornje Vipavske doline, kar so tudi pričale množice od blizu in daleč. Pobudnik vipavskih opernih večerov ter župan občine Vipava mag. Ivan Princes je v svojem nagovoru poudaril veselje do gostovanja ljubljanske operne hiše, ki po možnosti niti ni potrebno, da je edina, ki pride, je pa enkrat na leto vsekakor dobrodošel tovrstni oziroma vsaj podoben kulturni dogodek v vipavski občini.

Dve in pol uri trajajoča uprizoritev je vmes postregla tudi s daljšo pavzo, kjer so se obiskovalci sprehodili pred dvorec Lanthieri na pokušino vina osmih vipavskih vinarjev. Da pa druženje ob vipavskih vinskih dobrotah ne bi ostalo zgolj pri tem, so organizatorji poskrbeli še za posebno pašo za oči in sicer osvetlitev vipavskega starega gradu in to iz dveh reflektorjev iz samega prizorišča.

Nastopajoči in izvajalci so po končanem nastopu bili vidno zadovoljni s primorsko gostoljubnostjo ter izvedbo dogodka. Tovrstni operni dogodki na odprtem, so v svetu namreč stalnica. Morda en najbolj prepoznavnih so gotovo operne predstave v veronskem amfiteatru. Veličastni atrij ter okolica dvorca Lanthieri pa je nenazadnje eno redkih prizorišč v državi, kjer opera s svojo uprizoritvijo nasploh lahko gostuje na prostem.

Ob še enem uspehu gostovanja SNG opere in baleta Ljubljana v Vipavi, si domača občina že izbira novi naslov opere za gostovanje v naslednjem letu. Skoraj nabito polno prizorišče Lanthierija, pa kar kliče k novim vrhunskim kulturnim prireditvam.

Nejc Furlan

Foto: Jan Skočaj

Oglejte si tudi