Logo MojaObčina.si

Vipava

JUTRI
16°C
13°C
SRE.
22°C
13°C
Deli
5520

Srečanja, ki bogatijo

Na povabilo folklorne skupine Trevigiano smo bili vipavski folkloristi na dvodnevnem gostovanju 25. in 26. avgusta v Trevisu. Sprejeli so nas zelo prijazno in gostoljubno.
Prvi večer smo nastopili skupaj z gostitelji, folklorno skupino Trevignano, v bližnjem Caerano di s. Marco in bili deležni velikih in dolgih aplavzov. Naših nastopov so se posebej razveselili Slovenci, ki živijo v teh krajih. Srečanje z njimi je bilo zelo ganljivo.

Drugi dan pa so nas peljali na sever, pod Dolomite, kjer smo imeli Vipavci samostojni koncert v kraju Cesiomaggiore. Pod ogromnim šotorom nas je pričakala velika množica ljudi. Prikazali smo jim naš repertoar ljudskih plesov, običajev in pesmi in doživeli nepozabno srečanje s tamkajšnjimi domačini. Z močnimi aplavzi so nas pozdravljali, doživeli smo res nepozabno sprejetje.

Polni lepih in prijetnih vtisov smo se v nedeljo proti večeru vračali domov. V upanju, da se bodo prijateljske vezi s folklorno skupino Trevignano še poglabljale, smo njih povabili v Vipavo na Vipavsko trgatev.

V soboto zjutraj,  8. septembra, smo s harmoniko Italijane pričakali pod sto letnim hrastom pred vasjo Ustje. Po kratkem sprejemu smo skupaj odšli v bližnji vinograd našega plesalca Marjana Vidmarja, kjer smo trgali grozdje. V vinogradu smo imeli pravo kmečko malico po domače, kar na tleh, tako kot nekoč naši predniki. Pokazali smo jim tudi, kako se potem grozdje stiska v mošt in po kosilu smo imeli pokušino vin v Marjanovem hramu. Popoldne smo jih peljali v Mladinski hotel v Ajdovščino, kjer so se odpočili in pripravili na večerni koncert, ki so ga imeli v Domu kulture v Vipavi.

V nedeljo dopoldan smo gostujočo skupino Trevignano popeljali po Vipavi in jim pokazali turistične zanimivosti našega Trga. Popoldan pa smo skupaj z vrhpoljsko godbo v povorki prišli na osrednje prizorišče. Italijani so nam prikazali nekaj zelo lepih folklornih koreografij, njihov pevec Pepi pa je zapel italijanske zimzelene melodije, da so poslušalci kar obmolknili. Pozno zvečer smo se poslovili od naših prijateljev.

Ostala so nam nepozabna doživetja in veliko fotografij, ki nas bodo vračale na prijetna srečanja s folklorno skupino Trevignano.

 

Avtor: Folklorno društvo Vipava

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi