Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
14°C
JUTRI
30°C
15°C
Oceni objavo

Špadni fantje - kralji valčkov v narodno zabavni glasbi

Po vseh Covid prelaganjih jubilejnega koncerta so Špadni fantje in dekle na okroglih deset let ustvarjanja, prišteli še zmagovalna tri leta in nam s koncertom v prepolni dvorani na Colu podarili čudovito glasbeno nedeljsko popoldne.

Člani ansambla pravijo, da je vsaka zasedba svoji publiki dolžna nekaj vrniti v zahvalo za vso podporo v vseh letih delovanja. Tako so se tudi Špadni fantje odločili, da svojim zvestim oboževalcem, svojim podpornikom in nenazadnje svojim najbližjim, pripravijo koncert ob obletnici delovanja. Z njimi so želeli deliti svoj praznik in prikazati svoj trud, vloženo delo in odrekanja v vseh letih ustvarjanja.

Poslušalci smo do zadnjega kotička napolnili dvorano na Colu in koncert se je začel z po mojem mnenju njihovim najlepšim valčkom 'Ne pozabi', s katerim so takoj osvojili zbrano publiko. Skozi celoten koncert so predstavili svoje najlepše melodije, ki so jih ustvarili v svoji prvotni moški zasedbi in v zadnjih letih, ko se jim je pridružila pevka Nina. Z vso tenkočutnostjo so se zahvalili preminulemu članu in pevcu ansambla Primorski fantje, s katerimi so s ponosom sodelovali in se od njih, verjamem, tudi kaj naučili. Ne smem pozabiti njihovih gostov, ki so se odzvali njihovemu vabilu in nam še dodatno obogatili glasbeno doživetje, ansambla Braneta Klavžarja in ansambla Akordi. Kar prehitro sta minili več kot dve uri koncerta. Da nam je bilo lepo, smo poslušalci Špadnim fantom povedali z iskrenimi aplavzi, čestitkami in pohvalami po koncertu v prijetnem druženju z njimi.

Prav je in spodobi se, da na kratko tudi predstavimo ansambel Špadni fantje, njihove člane in njihovo do sedaj prehojeno pot v narodno zabavni glasbi.

Glasbeno pot so Špadni fantje leta 2010 začeli v moški zasedbi, s svojo avtorsko glasbo pa je ansambel začel z nastopom na festivalu Števerjan leta 2016. Do takrat sta se zaradi službenih obveznosti menjala kitarist in harmonikaš, kasneje pa še pevec. Leta 2018 so se po dolgem in neuspešnem iskanju novega moškega vokala fantje odločili, da poskusijo z ženskim glasom. Matej, ki je v zdajšnji zasedbi še edini od prvotne ekipe, je že pred tem sodeloval z Nino Kovšca v raznih vokalnih zasedbah, zato je bila odločitev kar enostavna. Odločili so se poskusiti nekaj novega in temu bi lahko rekli, da so zadeli žebljico na glavico. Prvi nastop z Nino je bil poleti v Števerjanu 2018, kjer so postali absolutni zmagovalci festivala. Do svoje trinajste obletnice delovanja so nanizali še vrsto uspehov. Med pomembnejše štejejo drugo mesto na festivalu Slovenska polka in valček, plaketo Jožeta Šifrarja za večglasno petje, prvo mesto na festivalu Vurberk, drugo mesto na festivalu Cerkvenjak ter nazadnje ponovno zmago v Števerjanu lani.

Pri ustvarjanju avtorskih skladb največ sodelujejo z Rokom Švabom, Branetom Klavžarjem, Vero Šolinc, Milanom Kokljem iz ansambla Franca Miheliča, večkrat so sodelovali z žal že pokojno Faniko Požek.

Zasedbo od leta 2018 naprej zastopajo Matej Šček (vokal, kontrabas, klaviature), Tomaž Šček (vokal, kitara), David Puc (harmonika, vokal) in Nina Kovšca (vokal). V vseh teh letih so posneli in izdali 12 pesmi, ter do sedaj posneli 7 videospotov. Pri snemanju spotov se vedno trudijo prikazati lokalne kraje, znamenitosti, običaje ter ljudi, saj so mnenja, da imamo Primorci veliko lepih stvari, ki bi jih lahko večkrat prikazali širši javnosti. In videospot lokalnega ansambla je gotovo lepa oblika promocije, ne samo za ansambel, pač pa tudi za kraje, prebivalce in vse ostalo, kar je v spotu prikazanega.

Srečno, Špadni fantje in dekle. Želim vam še veliko dobrih ustvarjalnih let, v katerih nas boste še naprej razveseljevali s svojimi melodijami.                           

Marjan Krpan

Oglejte si tudi