Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Prvi podraški pustni karneval

Kot otroci smo vsako leto nestrpno pričakovali pust, saj smo se takrat lahko prelevili v svojega idola, priljubljenega pravljičnega junaka ali junaka iz risanke in se pokazali v vrtcu, šoli, domačem kraju ali celo na pustni povorki. Pustovanje ni pomenilo samo to, da smo se našemili, marveč je velikorat s seboj prineselo tudi zabavo v obliki rajanja. A seveda pust ni samo to; tradicija pustnih šeg in običajev namreč predstavlja pomemben del ohranjanja človekove kulturne dediščine in ljudske kulture.

V zadnih letih je bilo opaziti, da običaji v povezavi s pustom v Podragi počasi izginjajo. V preteklosti so hiše po vasi obiskovale organizirane pustne skupine in posamezniki. Kasneje pa je bilo pustovanje prepuščeno bolj ali manj spontanim oblikam pustnega dogajanja, predvsem šolajočih se otrok.

Pustovanja iz časov oganiziranih skupin in skupinskih mask so vsem, tako vaščanom kot šemam, ostala v lepem spominu, zato smo v Podragi sklenili, da pustovanje ponovno obudimo. Tako je v organizaciji domačega Društva Mala Moskva, v soboto, 25. februarja, potekal 1. Podraški pustni karneval.

Majhne in velike maškare smo se v pustni povorki najprej podale po podraških ulicah. Po vasi so se tako sprehajale princeske in princi, Pike Nogavičke, muce, čarovnice, rokerice, batmani, krokodili, gusarjih, koale, hobotnice … pa tudi skupinske družinske maske; mama mušnica s svojo malo mušnico ter gobarjem, pa tudi čebelica s cvetlico in čebelarjem. Za veselo vzdušje je poskrbel harmonikaš, vse nevšečnosti in okvare pa je sproti odpravljal mojster Miha. Za varnost na povorki je, kot se spodobi, skrbel policaj.

Pustno rajanje smo nadaljevali v vaški kulturni dvorani, kjer so na svoj račun prišli predvsem najmlajši, ki so se najprej predstavili s sprehodom po modni pisti, potem pa so zarajali ob animaciji čebelice Anite.

Kot se za pustovanje spodobi, se je vsaka maškara lahko posladkala s slastnim krofom.
Tina Šček Krušec

Oglejte si tudi