Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
12°C
Oceni objavo

Kurenti pregnali vse 'slabo'

Na pustni petek, 5. februarja, so nas že štirinajstič tradicionalno obiskali kurenti Etnografskega društva „Ježevka“ iz Ptuja. Pričakal nas je čudovit dan in nebo brez oblačka!
Tokrat se je pot začela na Colu. Najprej z okrepčilom pred prenovljenim marketom Podvelb in nato v otroškem vrtcu. Mali »junaki« se kurentov niso prav nič ustrašili, saj so jih cel teden risali in nato z risbami okrasili vsa okna na marketu. Razigrano in norčavo je bilo tudi pred osnovno šolo, kjer so si učenci radovedno ogledovali ta naš enkratni pustni lik.  

Nato pa k malce starejšim v Center Pristan. Bilo je prijetno, tako kot vedno. Naredili smo ogromno fotk, saj so se prav vsi želeli slikati s kurenti.

In že smo bili na poti po vipavskih ulicah, vse do Glavnega trga, kjer je kurente sprejel vipavski župan mag. Ivanu Princes ter jih zaprosil za dobro letino in pomoč pri odganjanju zime ter vsega slabega iz Vipavske doline.

Dogajanje se je nato preselilo v Trgovski center Fama Vipava, kjer jih je direktor Aleksander Lemut zaprosil, da iz dežele preženejo še previsoke » davke«. Pustovanje je bilo letos v Kulturnem domu. Srečanja starih prijateljev so vedno lepa in z člani Etnografskega društva Ježevka smo res že pravi prijatelji. Tudi letos smo jim podarili „pomladansko košaro“ z vipavskim pršutom. Sledil je izbor najboljših mask, fotografiranje, zabavne igrice, pustni krofi in še in še.

In medtem, ko so se maškare zabavale ob pomoči „naše“ Sande in se imele noro lepo, smo s kurenti na povabilo predsednice ga. Melite Dolenc, odšli v Krajevno skupnost Lože. Zaplesali so pred podružnično šolo in razveselili številne zbrane krajane.

Tradicije so zato, da se jih spoštuje in neguje. Zaključek celodnevnega potepanja in druženja v pravi primorski kleti! Tokrat nas je prijazno sprejel odlični vinar g. Dušan Benčina. Kar trije »harmonikaši« so poskrbeli, da je bilo vzdušje nepozabno. Nič ni manjkalo, ne odličnih domačih klobas, še najmanj pa ne odlične vinske kapljice, ki je v tej kleti res doma. 

Noč je bila po vseh naporih kar prekratka in pustni petek se je prevesil v pustno soboto. Najprej v Kanalu, kjer »Famin« market praznuje deset let poslovanja. Da imajo ljudje naše »prodajalke« radi, je dokazala udeležba večine krajanov. V zahvalo smo jih  posladkali z odličnimi Mlinotestovimi krofi.

Veliki finale pa se je nato zgodil v Šempasu pred marketom Zan. Kot vedno nas je pričakalo ogromno obiskovalcev. Človeku od veselja zaigra srce in poplačani so vsi napori. Hvala domačemu turističnemu in kulturno prosvetnemu društvu Lipa za izvrstno domačo polento s pršutom ter odličnim domačim godcem za pravi „štimung“! Pa na odlično kavo Kerimba, ki se praži prav Šempasu, ne smemo pozabiti

Letošnje dvodnevno odganjanje zime in „vsega slabega“ je ponovno dokazalo, da ljudje še kako potrebujejo malo veselja, norčij in razposajenosti. Zato se vidimo tudi naslednje leto!
AL

Oglejte si tudi