Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Gočanke praznovale 8. marec

V tednu, ko se vse vrti okrog žensk in njihovih pravic, smo tudi Gočanke praznovale 8. marec na prav poseben način. Dan pred praznikom smo izkoristile za ogled dveh vrtnarij, v soboto pa smo se družile ob prijetni večerji.
V okviru 'krožka na vrtu', ki poteka v prostorih Krajevne skupnosti Goče, smo si šle udeleženke krožka ogledat in spoznat družinski vrtnariji Štokelj - Vrtovec in Čebron v Bukovico.
Najprej so nas sprejeli na vrtnariji Štokelj - Vrtovec, kjer se že 20 let ukvarjajo z vzgojo in prodajo okrasnih rastlin za okrasitev gredic, balkonov in grobov. V spomladanskem času je dodatna dejavnost vrtnarije tudi prodaja zelenjavnih sadik. Ogledale smo si potek dela, kalilnico in rastlinjake v katerih so cvetele trobentice. Nato smo se preselili do sosedovih, na vrtnarijo Čebron, kjer nas je sprejel gospodar Ivo s hčerko in ženo in nam lepo predstavil družinsko vrtnarijo. Ukvarjajo se s pridelavo zelenjave od sadik do plodov. Pokazali so nam setveno linjo od polnjenja zemlje v platojčke do izdelovanja luknjic in setve. Popeljali so nas po rastlinjakih, kjer pridelujejo sezonsko zelenjavo do rastlinjaka, ki je bil pripravljen za saditev bučk in kumaric. Njihovo dnevno svežo zelenjavo lahko kupimo v tgovini v Šempetru pri Gorici. Dan smo zaključili s pokušnjo domačega 'Čebronovega ajvarja' in se odpravili proti domu.
10. marca, pa smo imele rezervirano večerjo v gostilni Furlan v Braniku. Zbralo se nas je približno 30 žena - mam, hčerk, prijateljic ... vseh, ki nas nekaj povezuje z Gočami.
Mučenik, šofer Marko, nas je z avtobusom varno in srečno peljal iz Goč do Branika in nazaj. Po dobri in okusni večerji je sledilo še malo družabnega programa, kjer je morala vsaka prebrati en vic, večinoma so bili na moški račun, in prejela skromno darilce. Nasmejene in dobre volje smo se po sladici počasi odpravile domov, novim dogodivščinam nasproti.
''Naj živi 8.marec, Dan žena!''
Anja Godnič


Oglejte si tudi