Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Delavnica reciklaže odpadnega papirja na Lozicah

Recikliranje je izredno pomemben del sodobnega ravnanja z odpadki, in prav vsakdo ima možnost, da se v tem tudi sam preizkusi. Vsi se zavedamo, da je potratna in malomarna uporaba naravnih virov nesmiselno početje. Evropa je velika porabnica papirja. Pozitivno pa je dejstvo, da je po podatkih organizacije CEPI (The Confederation of European Paper Industries) pri recikliranju papirja svetovni prvak, saj kar 72 % papirja v uporabi ponovno zbere za reciklažo.
Papir je potrebno reciklirati, ker s tem ohranjamo gozdove, varčujemo z energijo in zmanjšujemo izpuste toplogrednih plinov v ozračje. Recikliran papir je do okolja dokazano bolj prijazen kot nov papir (vir: CEPI). Pri recikliranju se porabi manj surovin (lesa in vode), energije, manj oziroma skoraj nič kemikalij, bistveno pa se zmanjšajo izpusti CO2 v ozračje.

Da imata predelava in reciklaža veliko prednost pred odstranjevanjem oz. odlaganjem, se zavedamo tudi v društvu Zdravljica. To smo dokazali z delavnico Reciklaže odpadnega papirja, ki smo jo izvedli v petek, 25. septembra. Delavnico je vodil domačin, Valter Pipan.

Delavnico smo začeli z izdelovanjem kurilnih briketov iz papirja in lesnih ostankov. Za izdelavo omenjenih briketov potrebujemo posodo za namakanje strganih koščkov papirja, sito, kjer se namočen papir odcedi in improvizirano stiskalnico-roki, s katerima oblikujemo brikete.

Nadaljevali smo z izdelovanjem košaric, kar je zahtevalo malo več spretnosti in potrpežljivosti. Odlično Valterjevo vodenje skozi celoten proces izdelave je pripomoglo k temu, da smo se vse udeleženke naučile te spretnosti.

Delavnico smo zaključili z izdelavo sadilnih lončkov,  v katere lahko posejemo semena in ko so sadike dovolj velike, jih lahko z lončkom vred posadimo na vrt.  Za izdelavo sadilnih lončkov moramo uporabiti navadni časopisni papir.

Veliko zadovoljstvo udeleženk ob novo osvojenih veščinah je bil pokazatelj, da je Valter svoje delo odlično opravil.

mv

Oglejte si tudi