Tretjo novembrsko sobotno popoldne smo na Gočah izkoristili za družabno poučni dan. V dvorani se nas je zbralo veliko znanja željnih - celo toliko, da je zmanjkalo stolov. Popoldne in večer smo namenili krompirju pod geslom 'Pridi in prinesi krompir'. Dogodek so pripravile udeleženke študijskega krožka 'Na vrtu', ki poteka na Gočah pod okriljem Ljudske univerze Ajdovščina. Strokovni del dneva so prevzeli dobro podkovani strokovnjaki. Mentorica študijskega krožka Damjana Benec je predstavila kako ločimo krompir po barvi mesa, kože, kulinaričnem tipu in zgodnosti. Uroš Benec, zaposlen na Kmetijskem inštitutu Slovenije, je predstavil pomen etiket na pakiranju semenskega krompirja ter razložil kaj pomenijo posamezne oznake ter kaj pridelovalcu le te pomenijo. Sledil je še drugi sklop, v katerem je Andrej Lukan iz podjetja Interseme predstavil posamezne sorte krompirja, pridelavo in bolezni krompirja. Nove sorte omogočajo bolj donosno pridelavo ponekod pa zagotavljajo bolj zdrav pridelek, saj so praviloma odpornejše na bolezni. Odličen krompir danes ni več naključje. Mentorica nas je še opomnila, da lahko poleg znane kulinarične uporabe, krompir uporabljamo še na več načinov; proti glavobolu, izdelamo hranilno masko za obraz in roke itd. Večer smo zaključili z okušanjem praženega krompirja, sorte Carolus, ki je vsestransko uporabna jedila sorta. Preden smo se razšli smo se posladkali še z odličnimi slaščicami udeleženk krožka.
Anja Godnič



