Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
SOB.
18°C
8°C
Oceni objavo

Mletje žita na pravi kamniti mlin

Otroci in učitelji podružnične šole Goče so si dan pred zaključkom šole ogledali mletje žita na pravi kamniti mlin. Na svoj dom sta jih povabila gočana, ki sta ljubiteljska kamoseka, prav ta mlin pa je njuno delo. Posebnost kamnitih žrmelj je, da žitnega zrna ne zreže ali seseklja, ampak počasi in pazljivo olušči. Kot rezultat dobimo polno-mehko moko z vsemi vitamini, minerali in balastnimi snovmi, ki se ohranijo v žitu. Ta moka je najbolj primerna za peko zračno-rahlih pekovskih dobrot. Zmeljemo lahko vse sorte žit: pšenico, rž, ječmen, koruzo, riž, proso... Učenci so pokazali izjemno radovednost in zavzetost pri mletju, tako da bi veljalo premisliti o izdelavi še kakšnega učnega pripomočka. Preden so se poslovili so zapeli eno od mnogih pesmi, ki jih prepevajo v šoli. Otroci in učitelji se za lep prikaz in gostoljubnost zahvaljujejo in se priporočajo za nadaljno sodelovanje.
Anja Godnič  
Foto: Družina Breška

Oglejte si tudi