Najprej smo se ustavili v Frančiškanskem samostanu Svete Ane v Kopru, kjer že od septembra 2008 deluje Študentski dom Jadro. V njem je naš bivši župnik Bogdan Vidmar postavljen za voditelja pastorale študentov in izobražencev v Škofiji Koper. Pridružili smo se pri študentski maši in si nato ogledali samostan. Pater Boris Markež nam je predstavil bogato zgodovino samostana, ki je bil leta 1953 denacionaliziran in so bili v nem urejeni zapori. Frančiškanom sta ostala le cerkev in prostor ob zakristiji.
Zapustili smo lepo preurejene študentske prostore in se odpravili proti Škocjanskemu zatoku, ki je največje polslano mokrišče v Sloveniji. Zatok je še edina priča o tem, da je stari Koper nekoč obdajalo morje. Še pred sto leti so bile tu koprske soline. Sedaj je to naravovarstveni rezervat s številnimi pticami in znamenitim istrskim govedom - boškarini. Sprehodili smo se po krožni poti skozi rezervat in si med strokovno razlago ogledovali ptice.
Pot nas je naprej vodila v notranjost Istre, na 216 metrov nad morjem visoko vas Padna, ki je ohranila značilno podobo tipične, strnjeno pozidane istrske vasi, ki jo uvršča med kulturne spomenike prve stopnje. Sprehodili smo se skozi vas do farne cerkve sv. Blaža in si jo tudi ogledali. V Padni pa sta živela tudi starša znanega slovenskega slikarja in grafika Božidarja Jakca, ki pa sta se preselila na Dolenjsko. Slikar je pogosto obiskoval Istro in Padno, zato so mu vaščani adaptirali poslopje ob cerkvi in v njem uredili stalno zbirko Jakčevih risb in grafik.
Po ogledu arhitekturnih, naravnih in likovnih umetnosti Istre smo poskrbeli tudi za telesno okrepčilo in poizkusili tudi značilne istrske bobiče in malvazijo. V Padni deluje tudi najsodobnejša torklja pri nas - žal zaradi letošnje slabše letine še ni delovala.
Zaključek nedeljskega izleta se je zgodil v največji zasebni kleti v Sloveniji, to je klet Santomas v Šmarjah. Ludvik Glavina je klet sezidal leta 2005. Njena veličastna podoba gradu s stolpom enake višine kot je zvonik vaške cerkve, zgrajena iz istrskega kamna, nam da vedeti, da je gospodar zelo tesno povezan s krajem in njegov veliki mecen. Klet je opremljena z najsodobnejšo tehnologijo. Prisegajo na refošk, ki ga je v kleti 90 odstotkov in le 10 odstotkov je malvazije. Sodobni trendi prisegajo na sveža in mlada vina in temu v kleti uspešno sledijo, kar smo okušali in preizkušali tudi mi in verjemite da se je za zaključek dneva tudi prileglo.
Ida Ferjančič




