Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Pihalni orkester Vrhpolje v Rivi del Garda

Pihalni orkester Vrhpolje že trinajsto leto soustvarja kulturno dogajanje v občini Vipava in izven nje. Zadnji dve leti se orkester pod vodstvom dirigenta Matjaža Medena loteva zahtevnejše orkestralne literature in postaja iz leta v leto kvalitetnejši. To je dokazal že maja 2013, ko je na državnem tekmovanju Zveze slovenskih godb v koncertnem igranju v 4. kategoriji osvojil 1. mesto in prejel zlato plaketo s posebno pohvalo.

Zadnji društveni projekt pa je bila udeležba na mednarodnem tekmovanju, ki je potekalo od 25. do 27. aprila v italijanskem mestu Riva del Garda. Poslušalci so lahko v teh dneh prisluhnili 39-im orkestrom, ki so se pomerili v šestih različnih kategorijah. Naš orkester je 25. aprila tekmoval v tretji težavnostni kategoriji, kjer je zaigral obvezno skladbo Penta skladatelja Giovannia Brunija ter izbirno A day at the Museum skladatelja Jamesa Curnowa. Ocenjevalna komisija mu je dodelila 78,58 točk, s čimer je orkester zasedel peto mesto v svoji kategoriji.

Dirigent, godbeniki in vodstvo orkestra so bili s svojim nastopom zadovoljni, saj so glede na dane možnosti pokazali in iztržili maksimum. Niso klonili pod močnimi pritiski in se enakovredno kosali z eminentnimi pihalnimi orkestri iz različnih evropskih držav v težki kategoriji. V prihodnje si želijo še več podobnih tekmovanj, ki so orkestru vselej izziv, da raste na kakovosti igranja in razvija svoje glasbeno znanje.

Rezultat, sproščenost in 'muziciranje' dokazujejo vztrajen razvoj orkestra na umetniški ravni, kljub temu, da se pomlajuje in premaguje finančne težave, ki so znane vsem amaterskim društvom. Vrhpoljski godbeniki niti po tekmovanju ne počivajo, saj so že na praznik dela pripravili tradicionalno prvomajsko budnico, ki je potekala skozi bližnje vasi Vrhpolja.

Z vso vnemo pa se že intenzivno pripravljajo na poletni koncert, ki bo barvit, sproščen in poln presenečenj.

KD Pihalna godba Vrhpolje, Vipava vabi medse nove člane in članice. Iščemo trobilce in pihalce vseh starosti, tudi tiste, ki se morda počutite nekoliko starejši. Smo druščina, ki preko glasbe povezuje mlado in staro. Torej, vsi, ki bi želeli nadaljevati tradicijo godbeništva v Vrhpolju, se nam lahko pridružite vsako soboto ob 19. uri v novih godbenih prostorih ob športnem igrišču v Vrhpolju.

Janez Groznik, predsednik društva

Oglejte si tudi