Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
26°C
12°C
Oceni objavo

Dober zborovski glas seže v deveto vas - že več kot 25 let

S svojim nastopom 8. februarja letos je MePZ Stanko Premrl Podnanos ponovno navdušil. V prostorih Kulturnega doma Podnanos si je oder delil z Oktetom Vidus. Od 1. do 8. februarja je namreč v Podnanosu potekala že tradicionalna prireditev Teden kulture. Na vabilo h kulturnim dogodkom v tem tednu so se letos podpisali: Krajevna skupnost Podnanos, Turistično društvo Podnanos in Kulturno društvo - Mešani pevski zbor Stanko Premrl Podnanos.

Živeti v Podnanosu, rojstnem kraju slovenske himne, pomeni biti zapisan melodiji. Ne le melodiji burje in pojočega vipavskega narečja, pač pa tudi univerzalni glasbeni govorici, ki jo podnanoško kulturno društvo - Mešani pevski zbor Stanko Premrl Podnanos neguje že več desetletij, zadnjih 25 let pa pod nepretrganim vodstvom zborovodkinje Vide Fabčič.  

Pomembno obletnico delovanja, 25 let dela pod vodstvom Fabčičeve, je zbor obeležil že 19. oktobra 2013 na prazničnem nastopu v prostorih telovadnice OŠ Podnanos. Zbor se je takrat predstavil v popolni sestavi, saj KD - MePZ Stanko Premrl deluje kot posvetni in cerkveni zbor, istočasno pa vključuje tudi pevce Okteta Vidus, slednje pod umetniškim vodstvom prof. Anje Frelih. Na odru sta se tedaj zvrstila tudi istoimenski otroški zbor in zbor malčkov pod vodstvom Vide Fabčič, ki pa ga je v času delovanja nekaj let vodila Erna Kalin, sicer tudi dolgoletna organistka. Funkcijo organistke in korepetitorke je po odhodu Kalinove prevzela Anja Frelih, prof. glasbe.
Pevci so že jeseni številni publiki pripravili navdušujoč, glasbeno barvit, skrbno načrtovan in odlično izpeljan glasbeni dogodek. Dokazali so, da zborovsko petje pod nanoško planoto ni naključno. Številne pevce navdihujejo trije kulturnimi velikani: Vertovec, Prešeren in Premrl. Vse tri kulturne velikane in človekoljube je v neminljivost povezala vizija o napredku, svobodi, humanosti in domoljubnosti. Le da je vsak od teh treh velikih mož za izraz te vizije uporabil drugačno izrazno sredstvo: Vertovec znanje o trti, Prešeren znanje o jeziku in Premrl znanje o melodiji. Zato ni čudno, da so domačini kot genski žig podedovali pevsko dušo, polno ljubezni do slovenskega petja in polno spoštovanja do vsega, kar je pošteno, dobro, lepo in plemenito. V tem duhu so potekale tudi letošnje kulturne prireditve v februarju.

Februarski Teden kulture se je začel 1. februarja s tradicionalnim pohodom Z Vertovcem v rojstni kraj slovenske himne. Na predvečer kulturnega praznika, 7. februarja, se je na prireditvi Petje na vasi zboru Matija Vertovec pridružil še Oktet Vidus.
Proslavo ob kulturnem dnevu pa sta na sam kulturni praznik izpeljala MePZ Stanko Premrl Podnanos in Oktet Vidus.

Pevci si zaradi odrekanja, požrtvovalnosti, truda in strokovne rasti na kulturnem in pevskem področju resnično zaslužijo naziv 'čuvarji pevske dote'. Tistim, ki se dogodka niso utegnili udeležiti, je lahko resnično žal. Kajti, če povzamem verze znane Zorzutove pesnitve, lahko rečem: »Lepu je blu, šaldu lepu!«

Alenka Skupek, foto iz arhiva MePZ Stanko Premrl Podnanos                                                    ,                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                     

Oglejte si tudi