Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
0°C
PON.
14°C
4°C
Oceni objavo

Krediti za mlade družine z jamstvom države - mit ali resnica?

Glede na to, da sem prejela kar nekaj vprašanj, ki se nanašajo na kredite za mlade, o katerih je zadnje čase kar nekaj govora in kjer gre za kredite, ko naj bi kot porok nastopila država, sem se odločila, da v tem prispevku zberem nekaj najbolj pogostih vprašanj in odgovorov, vezanih na to temo. Naj najprej povzamem, da je gotovo znano, da bo država v prihodnje nastopila kot porok za kredite mlajšim od 38 let, predvsem tistim, ki bodo prvič reševali stanovanjsko vprašanje, vendar pod določenimi pogoji oziroma z določenimi omejitvami. Govorimo torej o kreditih, namenjenih nakupu nepremičnin, oziroma, mogoče bolje rečeno, o stanovanjskih kreditih.

1. Ali bo država porok pri najemu stanovanjskega kredita?

Da, vendar le določeni skupini kreditojemalcev.

2. Komu bo država nastopila kot porok pri najemu stanovanjskega kredita?

Država bo poroštveno jamčila predvsem mladim družinam, ki prvič rešujejo stanovanjski problem oziroma ki prvič najemajo stanovanjsko posojilo. Kot mlade družine se v tem smislu misli na družine, kjer nihče od staršev ni starejši od 38 let. Predvsem se tu misli na mlade družine z nizko kreditno sposobnostjo.  Poleg mladih družin bodo mogoče kasneje prišli v poštev  še ostali mladi, ki prvič rešujejo svoj stanovanjski problem (ali stanovanjsko vprašanje); vendar, za zdaj je omejitev nastavljena na mlade družine.

3. Kdaj bo mogoče dobiti stanovanjski  kredit, kjer bo porok država?

Tovrstni krediti naj bi se prvič realiziriali novembra letos (novembra 2022). Trenutno banke še čakajo na podrobnejša navodila.

4. Ali bo država porok tudi kreditno nesposobnim mladim družinam?

Krediti z državnim jamstvom bodo namenjeni, kakor omenjeno, predvsem mladim družinam z nizko kreditno sposobnostjo. Glede državnega jamstva in kreditne sposobnosti trenutno velja, da bodo v tem primeru  za mlade družine veljali posebni pogoji, ti so:

- V poštev pridejo  mladi v starosti več kot 18 let  in do 38 let, ki so državljani Republike Slovenije.

- Zgoraj navedeni morajo imeti vsaj enega otroka, ki še ni šoloobvezen ali plačo, ki je enaka ali nižja od 1,5 kratnika povprečne plače pri nas.

- Navedeni bodo morali zagotoviti lastno udeležbo v višini najmanj 20 odstotkov glavnice kredita.

Vendar, ključno je, da v bankah opozarjajo na to, da jamstvo države še ne bo spremenilo kreditne sposobnosti kreditojemalcev, kar pomeni, da kreditno povsem nesposobni kredita še naprej ne bodo mogli dobiti. 

5. Koliko časa bo mogoče odplačevati kredit in kakšna bo višina kredita, za katerega bo država dala jamstvo?

Višina kredita bo lahko največ 200.000 EUR, najdaljša doba odplačevanja bo 30 let.


Dodatna vprašanja? Pišite mi na marica.baticius@gmail.com. 

Oglejte si tudi