Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Zgodbe iz Vipavske doline

Prvi četrtek v septembru je v Ljubljani v gostilni Na gradu potekala degustacija vin iz Vipavske doline. Na pobudo Vipavske vinske kraljice 2011, Lee Mlečnik, ki je v nedeljo na Vipavski trgatvi prepustila krono svoji naslednici, so se pri pripravi skupne predstavitve Vipavske doline angažirale vse občine iz tega območja. Predstavilo se je preko 20 vrhunskih vinarjev iz Vipavske doline in vseh šest občin s turistično ponudbo.
Po Zdravljici v izvedbi pevcev Akademskega pevskega zbora Vinka Vodopivca je zbrane nagovorila Vipavska vinska kraljica 2011 Lea Mlečnik. Zahvalila se je občinam in razstavljalcem, prav posebej pa tudi Valterju Kramarju (Hiša Franko) in gostilni Na gradu, ki sta z izvrstnim sodelovanjem omogočili izvedbo tega dogodka. K besedi je povabila župana njene domače občine Renče - Vogrsko Aleša Bucika, ki je izrazil željo, da taka predstavitev Vipavske doline postane tradicionalna.

 

Občino Ajdovščina je poleg TIC Ajdovščina zastopalo naslednjih šest vinarjev:  Domačija Božič, Furlan Branko, Guerila, Posestvo Štokelj, Sveti Martin ter Tilia estate.

 

Turistično ponudbo Mestne občine Nova Gorica je pripravil TIC Nova Gorica, pridružili pa se mu vinarji Batič, Bizjak Tomaž, Colja Davorin, Jnk, Kmetija Slavček in Zaloščan.

 

Občino Miren - Kostanjevica so zastopali TIC Temnica, KTD Zarja iz Bilj s predstavitvijo knjige o opekarstvu, Čevljarski muzej Petejan iz Mirna, Kmetija Faganeli pa je obiskovalcem postregla s prvovrstnimi mesninami.

 

Občino Šempeter - Vrtojba je zastopalo Društvo žena in deklet Šempeter z domačimi sladicami, ki so jih obiskovalcem ponujali opravljeni v šempetrske noše, lokalna  društva so podala ideje za aktivno preživljanje prostega časa v njihovih krajih.

 

TIC Vipava je obiskovalcem približal dogajanje, občino Vipava pa je sicer zastopalo naslednjih šest vinarjev: Klet Vipava 1894 d.d., Vinske kleti Miška, Petrič, Žorž, Sutor ter Krapež.

 

Iz občine Renče - Vogrsko so v Ljubljano svoja vina pripeljali Kmetija Fornazarič, Frlanova kmetija, Kmetija Mlečnik, Mozetič Aldo in Sončni škol. Tradicijo in dogajanje so približali KTD iz Renč s ponovno obujeno narodno nošo iz lastnega kraja.

 

Na posebno željo Vipavske vinske kraljice so se naštetim pridružili tudi nekateri drugi pridelovalci in ponudniki hrane iz njene domače občine Renče - Vogrsko ter tako poskrbeli za nepogrešljiv prigrizek ob vinu - Kozjereja Nevo Pregelj z odličnimi kozjimi siri, Sadje Smodin z raznovrstno izbiro sokov, Abramičevi z žganimi pijačami in okrepčevalnica Rotonda z različnimi domačimi jedmi.

 

Obiskovalci so na dogodku Zgodbe iz Vipavske doline ob posnetkih krajev iz doline, pesmih vedno veselo razpoloženih pevcev iz Primorskega akademskega zbora Vinka Vodopivca ter seveda ob druženju z vinarji iz Vipavske doline odkrivali skrite zgodbe tega čudovitega prostora, ki se skriva med Krasom, Trnovsko in Nanoško planoto in se končuje v bližini Gorice, z iztekom Vipave v Sočo. Zavedajo se, da je to bil le majhen vpogled v vse, kar Vipavska dolina ponuja. Mnogi so se zato odločili odzvati na vabila turističnih ponudnikov in že planirajo obisk tega zahodnega roba Slovenije. Tu bodo obiskali katerega izmed številnih dogodkov, preživeli prosti čas v naravi, po večini pa spoznavali še skrite zgodbe, ki jih Vipavska dolina pripoveduje, na tisti najlepši način – ob mizi, bogato obloženi z vipavskimi dobrotami in ob kozarcu vina iz Vipavske doline.

Oglejte si tudi