Logo MojaObčina.si
DANES
33°C
19°C
JUTRI
32°C
18°C
Oceni objavo

Gasilska vaja v Vipavi

V petek, 26. aprila 2013, se je na vipavskem 'starem placu' spet dogajalo. Vendar tokrat ne v smislu kulturnega dogodka, kot je to običajno, ampak smo Trg Pavla Rušta zasedli člani Prostovoljnega gasilskega društva Vipava z namenom izvedbe gasilske vaje 'Požar v objektu stare vinske kleti'.

Vaja se je izvedla z namenom preveriti organiziranost, usposobljenost in opremljenost operativne enote PGD Vipava ob večjem požaru v objektu, za kar gre posebna zahvala Kmetijski zadrugi Vipava z.o.o., ki nam je omogočila izvedbo vaje v propadajočem objektu stare vinske kleti.

Po tehtnem premisleku smo se organizatorji odločili, da izvedemo nenapovedano vajo s predpostavko, da je zaradi napake na električni instalaciji v pritličju objekta prišlo do požara, ki se je razširil na lesene elemente v prostoru. Zaradi zelo gostega dima, ki se je nakopičil v pritličju in nadstropju objekta, je ostalo ujetih pet oseb. S posebnimi učinki filmskega dima smo hoteli poustvariti realne pogoje, ki bi dodatno zapletli in otežili delo gasilcev pri reševanju in gašenju. Od gasilcev se je pričakovala pravilna izbira taktike nastopa na požarišču, hitro in ustrezno reševanje ponesrečencev ter učinkovito gašenje. Na poziv regijskega centra za obveščanje Nova Gorica ob 20:16 se je odzvalo devetnajst gasilcev, ki so z vozili GVC 16/25, AC 16/70 in GVM-1 prispeli na lokacijo požara le nekaj minut po pozivu. Vodja vaje je po hitrem ogledu lokacije in okolice objekta izdal povelje za izvedbo notranjega napada skozi glavni vhod, z uporabo 'klasičnega' nizkotlačnega cevovoda in napada preko trodelne lestve skozi okno v nadstropju z visokotlačnim cevovodom. Napadalne skupine so ponesrečence predale v oskrbo reševalcem, nato pa so ustrezno lokalizirali požar, prezračili objekt ter ponovno pregledali objekt z uporabo termovizijske kamere. V tem času so tudi reševalci iz vrst vipavskih gasilcev dobro opravili delo in oskrbeli vseh pet ponesrečencev, ki so bili pripravljeni za prevoz v bolnišnico. Vaja se je uspešno zaključila ob 21:26.

Zaradi obsežnosti vaje in zahtevnosti objekta, se je tudi ocenjevanje razdelilo na več pomembnejših sklopov, katere so ocenjevali izkušeni gasilci iz naših vrst. Po vaji so ocenjevalci podali grobo analizo vaje, ki so jo kasneje dopolnili in predstavili vsem udeležencem. Analiza bo služila kot podlaga za nadaljnja izobraževanja in usposabljanja članov operativne enote PGD Vipava.

 

Z gasilskim pozdravom

Na pomoč!                        

Sebastjan Ferjančič

Oglejte si tudi