Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Naj NVO sta Društvo DOLI in Zavod BETA

Renče, 5. oktobra 2013 - Ustanova Fundacija BiT Planota je v sklopu projekta Regionalno stičišče NVO Planota priredila že 4. Festival nevladnih organizacij Goriške statistične regije.
Prireditev je bila namenjena predstavitvi nevladnih organizacij (društev, zavodov in ustanov – fundacij), promociji nevladnega sektorja in pomenu nevladnega sektorja v soodvisnosti od okolice. Temu je bila posvečena tudi okrogla miza z naslovom  'Kaj še potrebujemo nevladne organizacije za uspešno delo v lokalni skupnosti?', kjer je pogovor naplavil potrebo po boljšem medgeneracijskem sodelovanju, pa da je prostovoljno delo v društvih in nevladnih organizacijah sol in poper delovanja, ki bogati posameznike in družbo nasploh.   Na stojnicah je svojo dejavnost prikazalo 16 nevladnih organizacij iz regije, nekatere so pripravile tudi priložnostne nastope – od plesa do petja in humornih vložkov, pa tudi za pokušino se je kaj našlo.  Festival je namreč priložnost tudi za družabno srečanje, izmenjave izkušenj in navezovanja novih stikov na različnih ravneh.

Osrednji dogodek festivala pa je bila podelitev nagrad in priznanj tistim nevladnim organizacijam, ki so na natečaju za Naj NVO 2013 prejele največ glasov oziroma s svojim delovanjem skozi leto prepričale žirijo. Na območju Upravne enote Ajdovščina je žirija namenila priznanje Društvu za ohranjanje  lokavškega izročila DOLI iz Lokavca, naslov naj NVO po izboru javnosti pa je dobil Zavod BETA, inštitut za razvoj družbe iz Ajdovščine, ki je na glasovanju dobil največ glasov.

Društvo DOLI je na 'sceni' že dobrih 20 let, njegov zaščitni znak pa so furmanski podvigi, od vožnje mlajev z Gore v dolino, vina iz doline v Ljubljano, zvonov iz Gorice na Sveto Goro … Zato je tudi na festival pripeljalo zapravljivčka s parom konj, ki sta iskro vozila udeležence na panoramski ogled Renč.

Zavod BETA je bolj poznan med mladimi, saj je bil ustanovljen z namenom omogočiti mladim v Ajdovščini vključevanje v družbo, ki jo pač obvladujejo odrasli - da bi se glas mladih v tem okolju bolj slišal, da bi ga lahko sooblikovali. Kot gibalo razvoja v inštitutu postavljajo znanje – je odskočna deska za življenje, za doseganje formalne izobrazbe in usmeritev za delo – je temelj osebnostnega razvoja in mlade spodbuja k plodnemu izkoriščanju (prostega) časa. Tako je zavod BETA izpeljal številne delavnice, seminarje, okrogle mize o trajnostnem razvoju in osebni rasti, team buildingu, pa tudi do čisto praktičnih prikazov tečajev javnega nastopanja, retorike, stikov z javnostjo …  skratka oborožiti mlade s potrebnimi znanji za lažji in hitrejši vstop v odraslost.

Prav letos pa je v zavodu dozorela ideja, da znanje in izkušnje nadgradijo v bolj drzno obliko in jo 'globalizirajo' – v vseslovensko revijo za mlade.  Revija se ima namen odzivati na aktualna dogajanja v družbi, seveda skozi oči mladih. Skozi prizmo sedanje generacije mladih bo tudi presojala in vrednotila dogodke, pri  čemer bo imela ves čas pred očmi prihajajočo generacijo mladih. Odprta bo za vse, ki želijo v družbo vnašati ideje mladih (tudi revolucionarne). Želi slišati vse tiste, ki se že prizadevajo in borijo za izboljšanje položaja mladih v družbi, pa jih večina medijev spregleda. Revija ponuja mladim možnost, da se skoznjo izrazijo in uveljavijo. Prva številka naj bi ugledala luč sveta še letos.

Rl

 


 

Oglejte si tudi