Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Drugo martinovanje v Ložah

Martinovo, ki ga praznujemo 11. novembra, je praznik, ki simbolično zaključuje obdobje dela na vrtu in njivi, v sadovnjaku in vinogradu. Do dneva praznovanja mora biti pridelek pobran in spravljen v shrambah ter kleteh. Od tega, koliko ga je bilo, je bilo nekdaj odvisno življenje ljudi, saj je pred vrati že čakala dolga mrzla zima. Če je gospodar naredil vse tako, kot je treba, se v tem obdobju mošt spremeni v pravo vino – in to je seveda treba praznovati! Po kmečkih domovih zadišijo pečeni kostanji, gospodinje pripravijo bogato obložene mize, vaščani pa pokramljajo in marsikje tudi zapojejo. Martinovanje ima tako kot večina krščanskih praznikov svoj izvor v starih poganskih običajih. S prihodom krščanstva so v že obstoječe običaje in praznike vključili nove krščanske zavetnike. Martin je bil resnična oseba – bil je škof v Toursu – je prevzel funkcijo zavetnika za dobro vinsko letino. Rodil se je leta 316, umrl pa 8. novembra leta 397. Goduje 11. novembra – in zato je na ta dan tudi martinovanje.
V soboto 10.11. smo v Ložah na lep jesenski dan pripravili drugo martinovanje, ki se je prvič odvilo pod beduinskem šotorom. Šest domačih vinarjev (Joško Rehar, Primož Dolenc, Vinko Jež, Janko in David Mohorčič, Bogdan in Nejc Nabergoj, Iztok in Stojan Kodelja) so pripravili vrhunsko degustacijo svojih vin. Krajevna skupnost je poskrbela za degustacijske kozarce in ostalo degustacijsko opremo, Aljoša Jeranče in Simon Jež sta pripravila Martinov krožnik, kmetija Rehar pa je spekla domač kruh iz krušne peči. Vhod so aranžirali vinarji po navdihu Davida Mohorčiča, degustacijske mize pa Andreja Jamšek.
Goški župnik Ivan Furlan je opravil krst in blagoslov mošta ter tako mošt spremenil v vino, in sam spesnil odo  - hvalnico vinu, ter jo skupaj z vsemi tudi zapel. Ker je letošnja letina res bila bogata ni skrbi, da se v Ložah ne bi cedilo in pilo odlično vrhunsko vino. Za res veselo razpoloženje in ples številnih obiskovalcev je poskrbel duo D&D. Za konec bi se radi zahvalili vsem, ki ste pomagali pri organizaciji in po svojih močeh prispevali k izvedbi nepozabnega martinovanja.
Se vidimo naslednje leto. Čin - čin in na zdravje!

Melita Dolenc

Oglejte si tudi