Logo MojaObčina.si

Tržič

JUTRI
1°C
-7°C
PON.
2°C
-2°C
Deli
6927

OBČINA TRŽIČ SPODBUJA K ŠPORTNEMU NAČINU ŽIVLJENJA

Občina Tržič v letošnjem letu namenja dobrih 200 tisočakov za sofinanciranje letnih programov športa in dela strokovnega kadra. Na javnem razpisu je uspešno kandidiralo 24 športnih društev oz. organizacij, med katere bo razdeljenih 151.908,56 evra za sofinanciranje letnega programa športa v letu 2017 in 29.000 evrov za izvajanje razvojnih in strokovnih nalog na področju športa. V občinskem proračunu je 23.000 evrov zagotovljenih še za sofinanciranje strokovnega kadra v rednem delovnem razmerju.

V ponedeljek, 13. februarja se je s predstavniki športnih društev ob podpisu pogodb o sofinanciranju športnih programov, pogovoril tržiški župan mag. Borut Sajovic. Ugotavlja, da Tržič ostaja športno mesto, da društva in klubi dobro delajo, da je zavoljo odličnih športnikov Tržič poznan tudi drugod po svetu, da pa denarja za dobre pogoje dela vseh, vpetih v šport in rekreacijo, ni nikoli dovolj. »Za občino so pomembnejši kot rezultati, važni množičnost, udeležba, gibalne spretnosti, zdrav način življenja,« je povedal tržiški župan, ki recept za še večjo vključenost otrok v različne športne aktivnosti vidi v osebnem zgledu in času staršev. »Letos si obetamo odkupa zemljišč za nogometno igrišče v Križah, v Sebenjah smo že uspeli, obnovili bomo parket v Dvorani tržiških olimpijcev, na Zelenici je nova vlečnica,« je o letošnjih investicijah povedal mag. Borut Sajovic in dodal, da ima šport veliko dodano vrednost, tako zaradi promocije naroda kot same identitete. »Množičnost, rekreacija, aktiven način življenja, zdrava prehrana je nekaj, kar nam bistveno izboljšuje kvaliteto življenja in ohranja našo vitalno kondicijo in zdravje.«  

Medtem ko se balinarji, kegljači in igralci namiznega tenisa ukvarjajo s premajhnim številom mladih članov, število teh vsako leto narašča v nogometnih in rokometnih klubih, planinskih društvih, plesnih klubih, vse več je zanimanja za smučarske skoke. Tržiški skakalci so v lanskem letu obnovili dobršen del skakalnic, opravili več kot tisoč ur prostovoljnega dela in se veselili posamične zmage Anžeta Semeniča na tekmi velike poletne nagrade v Čajkovskem.

Planinsko društvo Tržič bo konec tedna prevzelo v upravljanje vlečnico na Zelenici, ki bo dobrodošla popestritev in dopolnilo ponudbi Koče na Zelenici. Plezalci so se razveselili povečane plezalne stene v Dvorani tržiških olimpijcev, prilagojene najmlajšim.

Sicer pa ima Planinsko društvo Tržič največji športni objekt na Gorenjskem in sicer 180 km planinskih poti, za katere vzorno skrbi in za to ne prejema kakšnih dodatnih sredstev. Z uspešnim lanskim letom se lahko pohvalijo tudi planinci iz Križ, ki imajo prav tako kot tržiški, veliko investicijskih del z urejanjem poti, letos pa se bodo lotili še obnove tovorne žičnice. Na Kriški gori so lani zabeležili 45.000 obiskovalcev.

Vzorno in povezovalno delo med krajani prinaša lepe uspehe v Športnem društvu Podljubelj, ki je lani organiziralo 17 različnih tekmovanj in sedem pokalov, v rekreativno pohodniški akciji Stari Ljubelj 2016 pa so v enajstih mesecih zabeležili sedem tisoč vzponov.

Več kot uspešna je zgodba drsališča na Ravnah, kjer se je lani rekreiralo 4.500 obiskovalcev. Drsališče koristijo tudi otroci iz kriške, tržiške in bistriške šole ter domačih vrtcev. V letni sezoni pa se na tem mestu balina in ugotavlja, da med otroki ni nobenega zanimanja za ta sicer lep in zanimiv šport. Od dvakratnih zaporednih državnih prvakov in 15 kolajn s svetovnih prvenstev, danes ostaja le še lep spomin. Isto težavo, z le eno mladinko, imajo tudi balinarji na Bistrici pri Tržiču, kjer so lani s pomočjo občinskih sredstev obnovili razsvetljavo. Drugo leto, ko praznujejo 30. letnico delovanja, pa bi se radi razveselili obnovljenega balinišča.

Težav s številom v svojih vrstah pa nimajo nogometaši, ki jim manjka le igrišče, sicer pa v klubu trenira več kot 160 otrok. V klubu razmišljajo, da bi poleti naredili večji tabor, v katerega bi povabili otroke iz vseh tržiških športnih društev, da se spoznajo med seboj in se seznanijo tudi s športi, s katerimi se ukvarjajo sovrstniki.

Uspešen je tudi Ženski rokometni klub Tržič, ki se širi in je vidni član na slovenskem rokometnem parketu. Velik strošek dela jim predstavlja najemnina dvorane, kjer imajo treninge. Da bodo pogoji dela v Dvorani tržiških olimpijcev še boljši, predvsem pa varni, se bodo konec šolskega leta začela obnovitvena dela parketa v športni dvorani.

Tržič je plesno mesto z več plesnimi klubi, ki se lahko pohvalijo z lepimi uspehi V Plesnem studiu Špela plešejo plesalci od tretjega do osemdesetega leta starosti, pohvalijo se lahko s številnimi prvimi mesti, kar dokazuje, da delajo in trenirajo dobro, sredstva pa vlagajo v kvalitetno opremo in porabijo za plačilo najemnin dvorane. Z rekordno udeležbo članov v lanskem letu se lahko pohvali Plesni klub Tržič, ki ima 240 rednih članov, 25 parov v družabnih plesih, v porastu je tudi plesna rekreacija. Navdušeni so nad dvorano v Paviljonu NOB.

Predstavniki športnih društev in klubov so na včerajšnjem javnem podpisu pogodb v prostorih Občine Tržič izpostavili še vprašanje spremembe kriterijev za razdeljevanje proračunskega denarja. Nekaj jih je bilo mnenja, da bi bilo potrebno določiti prioritete glede na množičnost udeležbe in širši pomen za občino. Slišati je bilo, da naj delo in interes pokažejo smernice za sofinanciranje športnih društev, pa tudi mnenja, da je najbolje, da ostane razdeljevanje denarne pogače za športna društva tako, kot je. Omenili so še zapletene birokratske ovire, mimo katerih tudi v športu ne gre. Od novega Zakona o športu pa si tudi ne gre obetati večjih sprememb, vsaj kar se tiče delovanja športa v Občini Tržič, kjer vidno vlogo odigra Športna zveza Tržič. Ta ponuja roko športnim društvom z aktualnim programom Zdrav življenjski slog, katerega cilj je dodatno spodbuditi osnovnošolske otroke k oblikovanju zdravega življenjskega sloga z dodatnimi športnimi aktivnostmi.


V ponedeljek, 6. marca 2017 Športna zveza Tržič pripravlja razglasitev naj športnika za leto 2016, ko bo čestitke in nagrade med drugim prejelo kar šestnajst državnih prvakov iz različnih kategorij.

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!