Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Japonski dan v Tržiču

V okviru Tedna vseživljenskega učenja smo spoznavali Japonsko skozi zgodovino in tudi danes. Dežela vzhajajočega sonca ali Nippon, kar pomeni »Izvor Sonca«, nosi svoje posebnosti, saj je bila otoška država dolgo časa izolirana, predvsem od zahodnjaškega vpliva. Kako je tam danes, so nam lepo predstavile Maja Peselj, Vesna Stopar in Nina Belingar iz Genki izobraževalnega centra, ki so na naše povabilo pripravile predavanje in potrpežljivo usmerjale naše roke pri zapisovanju japonske pisave. Mark Mandy je član društva in svoj prosti čas posveča pisanju japonske kratke poezije - haiku. Prav tako se je predstavil paletovec Matej Arha Sitar s suisekijem, umetnostjo postavitve naravno oblikovanega kamna na podstavku.

 

Za uvodno interpretacijo treh klasičnih japonskih skladb na kitari se zahvaljujemo tudi Mihaelu Kavčiču, ki nas ponavadi spremlja na otvoritvah. Posebna zahvala tudi Niku Rozmanu iz Slovenskega bonsaj kluba, ki je s svojimi skrbno pripravljenimi bonsaji ozelenil predavalnico Ljudske  univerze.

 

Arigatou gozaimasu vsem naštetim in ostalim, ki ste nam kakor koli pomagali, čeprav samo z obiskom. Vedno nam veliko pomeni.

 

Haiku, ki ni več tako futurističen kot si ga je avtor zamislil:

 

V modna očala
z vgrajenim internetom
shranim tvoj nasmeh

                          Mark Mandy

 

 

Predsednik KUD Načeta paleta

Matevž Urbančnik

Oglejte si tudi