Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

SEM RES LE KOS BLAGA?

Nestrukturiran material v zgodnjem otroštvu predstavlja pomemben element krepitve otrokovega razvoja. Ponuja pestrost vrst igre in spodbuja otroke k iskanju novih, ustvarjalnih rešitev.

Med senzoričnim raziskovanjem so otroci oddelkov Vrtca Tržič v Pristavi najpogosteje blago uporabljali kot športni pripomoček (žogo) ali socialni pripomoček (skupno rajanje s prijatelji). Strokovni delavki sva v oddelku izdelali didaktične materiale za otrokovo usmerjeno raziskovanje ter z njimi omogočili premik od senzoričnega raziskovanja do kognitivnih izzivov (igre prirejanja, urejanja in razvrščanja, ki temeljijo na drobno motoričnem delu otrokovih rok).

Tovrstni projekti dokazujejo otrokove igralne potrebe, ki so velikokrat v nasprotju z našimi predvidevanji. Otroci v resnici ne potrebujejo dragih, plastičnih igrač, temveč materiale, ki spodbujajo in aktivirajo njihovo raziskovanje, čudenje in odkrivanje. V pričujoč projekt sva strokovni delavki želeli vključiti tudi družine otrok in lokalno skupnost. Starši so skupaj z otroki ustvarjali velikanski šal (krpanko), za katerega je vsaka družina poslikala (likovno ustvarila) en kos blaga. Velika zahvala za sodelovanje v projektu gre tudi babici deklice, šivilji, ki je poskrbela, da sva strokovni delavki imeli čudovita pustna kostuma. Lokalni skupnosti se je naš oddelek nato predstavil z razstavo na igrišču v Pristavi, kjer so si občani lahko ogledali razstavo likovnih izdelkov otrok, njihovih družin, otroci pa so se lahko preizkusili v izdelanih didaktičnih igrah, ki so se skrivale po igrišču.

Z našo razstavo sva želeli strokovni delavki opozoriti na trajnostne vidike materialov in spodbuditi otroke ali starše k ponovni uporabi različnih materialov okoli nas. Ugotovili smo, da lahko blago postane marsikaj. Poskusite odkriti, kaj vse lahko postane … embalaža mleka. Naj se raziskovanje z vašimi otroki nikoli ne konča.

Napisala: vzgojiteljica Maja Čadež, dislocirani oddelek Vrtca Tržič v Pristavi

Oglejte si tudi