Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
6°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

POHODNIŠTVO KOT NAČIN SODELOVANJA V VRTCU TRŽIČ

Vrtec Tržič je obdan s prekrasno naravo. Alpsko podnebje nam ponuja gore, gozdove reke, potoke in hribe, ki skupaj tvorijo okolje, ki kar kliče po obisku. Zato smo se v okviru letošnjega tematskega aktiva sklenili obrniti k naravi. Odločili smo se za pohodništvo, projekt pa imenovali Gremo skupaj do vrha?

Namen tematskih aktivov je, da se povežemo vzgojitelji različnih enot in tako s skupnimi močmi ustvarimo vsebine, ki jih ponudimo otrokom. Tokrat smo otrokom želeli približati lepote, zanimivosti in zakonitosti narave. Vplivati smo želeli na medvrstniške odnose otrok, ki prihajajo iz različnih enot Vrtca Tržič. Vsak pohod, ki smo ga izvedli, je bil skrbno načrtovan, cilj jasno zarisan, izvedba izvedena v okvirih načrtovanja, po pohodu smo si vzeli čas za podoživljanje dejavnosti. Načrtovali smo pohode, bogate z gorniškimi vsebinami, dotaknilli smo se tudi varnosti v gorah. Pozorni smo bili, da smo se podajali na različno zahtevne in zanimive cilje, vedno smo izbrali pohod, ki je otrokom predstavljal izziv.  V okviru projekta smo vsakič izbrali drugo lokacijio. Upoštevali smo starost otrok in želje. Velikokrat so nas z izbiro cilja razveselili otroci in tako smo dosegli višjo stopnjo motiviranosti.

Najpomebneje je bilo, da smo uspeli enote vrtca povezati. Imeli smo se lepo, veliko smo se smejali in uživali v prijetni družbi. Velik poudarek smo namenili različnim gibalnim dejavnostim in igram, ki omogočajo prepletanje med pohodništvom in drugimi področji dejavnosti. Menimo, da je pri človeku potrebno gibalni razvoj spodbujati že v prvih letih njegovega življenja. Projekt Pohodništvo je trajal od konca oktobra do začetka decembra 2023.

 

Pripravili: ELMA DOLENC, TINA BERGANT, FOTO: PRIMOŽ URANIČ

Oglejte si tudi