Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
6°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

KAKŠNE BARVE JE MAVRICA?

V mesecu novembru smo se z otroki iz skupine VRTNI PALČEK enote Palček Vrtca Tržič spraševali, le kakšne barve je mavrica. Odgovore na to zastavljeno vprašanje smo poiskali prek fotografij mavrice, ki smo jih našli na spletu. Ugotovili smo, da mavrico sestavlja več barv.

Nika in Rebeka sta nam razložili, da poznamo OSNOVNE BARVE (rdeča, modra, zelena, rumena) in barve, ki nastanejo z mešanjem. Med seboj smo zmešali rumeno in rdečo in izvedeli, da nastane nova barva, in sicer ORANŽNA. Nato smo zmešali rumeno in zeleno ter s tem dobili MODRO BARVO. Ko smo črni dodali še malo bele, smo dobili SIVO BARVO, in ko smo rdeči dodali malo bele barve, smo dobili ROZA BARVO.

Da smo si barve lažje zapomnili, smo v igralnici iskali različne kocke različnih barv, ki smo jih razvrščali v pripadajoča barvna vedra. Nika in Rebeka sta nam pripravili različne fotografije, ki smo jih nalepili na ustrezen barvni papir (npr. fotografijo limone, zvezd, sonca na rumen papir, fotografije trave, solate, brokolija, graha na zelen papir ...)

Za okrasitev igralnice in garderobe smo izdelali mavrice. Izdelovanja smo se lotili na tri različne načine. Prvi je bil s pomočjo okrogle gobice na palčki, s katero smo mavrico v pravilnem vrstnem redu odtisnili na papir. Drugi način pa je bil zelo dober za urjenje fine motorike. Mavrično volneno nit smo ovijali okrog kartonaste podlage in nastala je mavrica. Zadnjo veliko sliko mavrice pa smo naredili z lepljenjem barvnih kvadratkov na večji papir.

Da nam po likovnem ustvarjanju ni bilo dolgčas, smo skupaj z Niko in Rebeko naredili dve didaktični igri, povezani s barvami, ki jih bomo lahko uporabljali dlje časa. Za izdelavo prve smo uporabili odpadne tulce in papirnate krožnike. Tulce smo pobarvali z osnovnimi barvami, ravno tako papirnate krožnike, ki smo jim izrezali sredino. Tulce smo nalepili na podlago, obode krožnikov pa smo lahko metali na ustrezen barvni tulec.

Druga didaktična igra pa je od nas zahtevala, da v ustrezne odprtine, ki so bile pobarvane z različnimi barvami, vstavimo ustrezno barvno kocko. Kocke pa smo hkrati morali razvrstite še po obliki. Obe igri sta bili zelo zabavni, a hkrati tudi poučni.

Tekom projekta smo prebirali tudi ustrezne slikanice na temo barv. Najbolj se nam je v spomin vtisnila tista o VOLKU, KI JE HOTEL SPREMENITI BARVO. Volk na koncu zgodbe ugotovi, da se najbolje počuti v svoji volčji koži, torej črni. Mi skupaj z otroki pa, da je bi bil svet brez barv precej dolgočasen in siv, zato si vsak dan pobarvajmo v barve mavrice.

Zapisali vzgojiteljici Nika Preložnik in Rebeka Kelbič iz enote PALČEK VRTCA TRŽIČ

Oglejte si tudi