Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
3°C
Oceni objavo

FEBRUAR, MESEC KULTURE IN PUSTNIH NORČIJ

Mesec februar je poskrbel, da se v našem vrtcu dogajajo zanimive stvari. Praznik 8. februar je v oddelkih enote Deteljica Vrtca Tržič spodbudil otroke in vzgojiteljice k raziskovanju vsebin, ki so povezane s Slovenijo in slovensko kulturno dediščino.

Vsebine smo prilagajali starosti otrok v posameznem oddelku, tako smo v najmlajših skupinah zgolj opazovali fotografije dr. Franceta Prešerna, Povodnega moža, slovenske zastave, slovenskega grba, knjig, v katerih je zapisana poezija, in se ob tem pogovarjali in sladkali s figami, v starejših oddelkih pa smo se preizkusili v pisanju s peresi, poslušanju poezije, risanju portreta Franceta Prešerna in še mnogo drugega. Zgodnje spoznavanje tovrstnih vsebin otroke spodbuja k raziskovanju okolja, v katerem živimo, krepi narodno zavest in nudi otrokom, ki prihajajo iz drugih kulturnih okolij, možnosti spoznavanja slovenskih običajev.

Eden od običajev pa je tudi praznovanje pusta. Le-ta je veliko bolj norčav kot prvi. Na pustni torek v vrtec pridejo samo maškare. Otroci in vzgojiteljice ostanejo doma, v vrtec pa se pridejo zabavat mucki, medvedki, gasilci, zmaji, pikapolonice, miške, rožice … po zabavi in plesu v igralnicah se pustna zabava v enoti Deteljica spremeni v velik pustni sprevod. Skupaj s hišnikom Jožetom in njegovo harmoniko se odpravimo k našim sosedom v Dom Petra Uzarja, kjer pozdravimo in z glasnim preganjanjem zime razveselimo dedke in babice v domu. Sprevod se nadaljuje med bloki in trgovinami trgovskega centa Deteljica, tako smo poskrbeli, da se zima umakne iz vseh kotičkov naše sončne Bistrice.

V februarju nam je tako ostalo samo še nekaj dni, ki jih zaključujemo z vpisom novih otrok v naše vrtec.  Ob dnevih odprtih vrat našega vrtca tako vabimo, da si ogledate, kako poteka naš vsakdan.

 

Zapisala: Andreja Pogačnik, vzgojiteljca v enoti Deteljica Vrtca Tržič

Oglejte si tudi