Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Število nočitev in turistov v občini Tržič narašča

Več kot trideset turističnih ponudnikov se je odzvalo povabilu Občine Tržič na letno srečanje, na katerem vsak predstavi svojo ponudbo, opozori na težave, predlaga izboljšave, srečanje pa je namenjeno tudi spoznavanju in druženju ponudnikov turističnih storitev v občini. Kar nekaj izmed njih je bilo včeraj prvič na obisku Tržiškega muzeja, ki ima izjemne razstave in je nedvomno zanimiv magnet za obiskovalce Tržiča.
V preteklih letih je bil v občini Tržič narejen precejšen korak v smeri razvoja turizma, kar kažejo tudi številke prenočitev, ki so se iz dobrih tri tisoč nočitev v letu 2013, povzpele na skoraj deset tisoč v lanskem letu. V Pollakovem salonu Tržiškega muzeja pa je bilo na srečanju s turističnimi ponudniki v občini, slišati še veliko predlogov, idej, pohval in dobronamernih kritik, da bi se turistična podoba občine še izboljšala.

Udeležence srečanja je nagovoril župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic v želji, da z dobro voljo in sodelovanjem premaknejo voz tržiškega turizma v pravo smer. »V turizmu smo ključni ljudje,« pravi župan, ki si želi, da se Tržič na tržišču uveljavi kot destinacija in ne le izhod v sili za turiste, ki prenočitve ne najdejo v kakšnem drugem kraju.  

Turiste, ki pridejo v Slovenijo čez Ljubelj, je potrebno že ob vstopu v državo usmeriti in jih informirati o zanimivostih in ponudbi Tržiča, saj se v nasprotnem primeru prehitro peljejo mimo. Zato bo tudi v letošnjem poletju na platoju pred tunelom turistična stojnica.

Želja KS Sebenje je, da bi kraj oživel, da bi pripravili kakšna predavanja na temo turizma, dodobra izkoristili in označili poti do skakalnice ter Dirt park Divjina, ki velja za najboljši naravni poligon za kolesarje daleč naokoli, za kar so že slišali tudi v tujini.

S prvim letom poslovanja so zadovoljni v Hotelu Sluga, kjer bodo sledili občinski strategiji gorskega kolesarjenja in tudi s pomočjo razpisov vozni park obogatili s kolesi za svoje goste. Najbolj prepoznaven prostor ob vhodu v Tržič, je s svojo gostinsko ponudbo dobro izkoristil tudi restavracija Firb'c okn na Gorenjski plaži.

Zgodba o uspehu se piše na Zelenici, kjer so lani zabeležili 2.500 nočitev, če bi imeli na voljo pozimi več postelj, bi bila številka še višja. Na Zelenici si želijo predvsem ureditev ceste za reševanje in oskrbovanje koče, sodelovanje s Tržiškim muzejem, ki naj bi v prihodnje v koči postavil nekaj vitrin z zanimivimi eksponati, ponovno sodelovanje z Gorenjsko plažo. Pri obiskovalcih je bil dober odziv na brezplačno vlečnico, po tržiških »kremšnitah« iz Mestne kavarne pa se jim tudi v dolini cedijo sline.

  

Vse več pohodnikov in nočitev beležijo v Taborniškem domu Šija, kjer imajo nekaj težav z vodo, majerica Marija Kavar na Korošici opozarja na smeti, ki se kopičijo ob pohodniških poteh, štruklji iz Planinskega doma na Kofcah pa so velika uspešnica tudi pod Plečnikovimi arkadami v Ljubljani.

Z dobrim obiskom sta se pohvalili turistični kmetiji Pr Tič in Štorman, apartmaji Benedičič, pa Bazni tabor v Križah in ekološka kmetija Hvadnik v Vadičah, kjer imajo v ponudbi športno jahanje in izvedbo različnih taborov za otroke.

Udeleženci so podprli prizadevanja občine na področju razvoja gorskega kolesarjenja, še več aktivnosti pa bo potrebno usmeriti v promocijo, označevanje poti na terenu, izdelavo ponudbe z vodenimi turami. V trendu so e-kolesa, katerih trženje je lahko odlična poslovna priložnost, po drugi strani pa bi s tako ponudbo lahko podaljšali turistično sezono.

Pod Storžičem bo 17. junija Dan slovenskih planinskih doživetij. Andrej Remškar je pozval ponudnike, naj se projektu pridružijo s svojo ponudbo in izkoristijo priložnost za promocijo na dan, ko bo v kraju več tisoč ljudi.

Zadovoljni z množičnim obiskom prireditve »Vuč u vodo« so v Turističnem društvu Tržič. Društvo je svoje prireditve predstavilo tudi na sejmu Alpe-Adria v Ljubljani. Da je potrebna širša promocija, s sicer dobro tržiško zgodbo, v kateri je glavni igralec Žan Košir, je povedal predsednik TD Tržič Peter Miklič in napovedal 45. sejem Minfos v maju, za katerega med razstavljalci in obiskovalci že sedaj vlada veliko zanimanje.

Z dobrim obiskom se je pohvalil tudi Stane Ficko iz Planinskega društva Križe. Pod njegovim okriljem sta Koča na Kriški gori in Zavetišče v Gozdu. V obeh kočah so obnovili kuhinji in z dobro tehnologijo priprave hrane izboljšali ponudbo za pohodnike, jadralne padalce in gorske kolesarje, ki jih je iz leta v leto več. Za Zavetišče v Gozdu imajo v načrtu še obnovo sob, da bo možna nastanitev do 20 oseb, urejajo planinske poti, pripravijo šest do osem prireditev letno in so ponosni na 45.000 obiskovalcev, ki so lani obiskali obe koči.

»Tržič svojo zgodbo gradi predvsem na podobi zanimive, privlačne destinacije na področju pohodništva in gorskega kolesarstva. Vse te krovne zgodbe so za svoje vzeli tudi turistični ponudniki in zdi se nam, da se nam tu odpirajo res lepe možnosti razvoja tržiškega turizma,« je po srečanju povedal Vid Meglič, vodja Urada za gospodarstvo in družbene dejavnosti, ki v Tržiču najbolj pogreša »in-coming« turistično agencijo, ki bi povezala vse turistične ponudnike in skrbela za trženje turističnih paketov.

 

 KLJUČNE NAČRTOVANE AKTIVNOSTI OBČINE TRŽIČ V LETU 2017 NA PODROČJU TURIZMA  SO:

 

1. Nadaljevanje aktivnega dela in komunikacije s turističnimi ponudniki (mreženje turističnih potencialov);

2. Marketing turistične ponudbe in produktov:

3. Pozicioniranje Tržiča v spletnih medijih ter promocijske aktivnosti;

4. Turistična infrastruktura in ponudba:

 

  • izvedba čezmejnega projekta Alpe Adria Park doživetij (razvoj pohodništva, kolesarjenja in zimskih doživetij), v skupni vrednosti 2.334.865,73 EUR (Občina Tržič kot partner),
  • nadaljevanje projekta vzpostavitve info točke v Dovžanovi soteski (postavitev info točke, določitev modela upravljanja ter iskanje upravljavca/najemnika),
  • redno vzdrževanje in obnove obstoječih tematskih poti. Cilj za leto 2017 je obnovitev tematske poti »Konšca – na planincah luštno biti«,
  • nadaljevanje razvoja Zelenice skladno z akcijskim načrtom (odstranitev sedežnice Zelenica I, začetek urejanja dostopne ceste),
  • pridobitev soglasij za izvedbo kolesarskih poti, ureditev enoslednic (graničarska pot - Zelenica, enoslednica nad cerkvijo sv. Jožefa), označitve poti.

 

Cilj je opraviti pregled turistične infrastrukture na ravni destinacije in njeno sistematično urejanje z vizijo doseganja odličnosti turistične infrastrukture.

 

 

 

Oglejte si tudi