Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-4°C
Oceni objavo

Tržič bo obiskal ameriški veleposlanik v Sloveniji, N. E. Brent Robert Hartley in odprt razstavo Američani na Mangartu, 3. junija 1945

Na povabilo Občine Tržič in Tržiškega muzeja bo v četrtek, 17. novembra 2016 mesto dobrih misli in želja, Tržič, obiskal veleposlanik ZDA v Sloveniji, N. E. Brent Robert Hartley.
Ob 15.30 ga bo v prostorih občine najprej sprejel  župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki mu bo z ožjo ekipo sodelavcev predstavil aktivnosti občine na področju gospodarstva in turističnega razvoja.

 

Med 16.30 in 17. uro si bo veleposlanik Hartley ogledal staro mestno jedro Tržiča, vključno z nekdanjo Bombažno predilnico in tkalnico in se sprehodil do Tržiškega muzeja, kjer si bo ob 17. uri ogledal stalne razstave muzeja – Slovenski smučarski muzej, Tržiški šuštarji in Usnje vseh barv.

 

Ob 18. uri pa bo veleposlanik ZDA v Sloveniji, N. E.  Brent Robert Hartley v Galeriji Atrij Občine Tržič odprl razstavo Američani na Mangartu, 3. junija 1945, ki jo Slovenski smučarski muzej prireja v sodelovanju z Vojaškim muzejem Slovenske vojske in bo podkrepljena s predavanjem.

 

O VSEBINI RAZSTAVE:

 

Z Devinskim sporazumom med zahodnimi zavezniki in takratno Jugoslavijo je bila določena Morganova demarkacijska črta z zahodno cono A in vzhodno cono B. Ameriška 10. gorska divizija je zasedla cono A, s 87. polkom s poveljstvom v Kobaridu, s 86. polkom s poveljstvom v Rajblju in s 85. polkom v zaledju v Italiji s poveljstvom v Tarcentu. Poveljstvo divizije je bilo v Vidmu.

Po prihodu divizije v Posočje konec maja 1945 so med gorniškim urjenjem na zasneženih meliščih Mangarta hitro našli priložnost za organiziranje divizijske tekme v veleslalomu. Za tekmo 3. junija na Mangart jim je njihov kartograf izdelal poseben plakat. Za start se je prijavilo 76 tekmovalcev. Smuči so bile iz zaplenjene opreme nemških gorskih enot, večinoma čevlji in ostala oprema. Na cilj je prišlo samo 25 smučarjev. Prvo mesto je zasedel Walter Prager.

Ob smučarski tekmi slovenskih partizanov v Cerknem 20. in 21. januarja 1945 se šteje ameriška tekma na Mangartu 3. junija 1945 za enega draguljev v častitljivi zgodovini smučarskega športa v Sloveniji in na svetu.

 

Vsebino razstave, ki bo na ogled do 5. decembra, od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure,  bo na predavanju predstavil brigadir Janez Kavar.

 

 

Oglejte si tudi