Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
4°C
JUTRI
8°C
4°C
Oceni objavo

PRIFARSKI MUZIKANTI RAZVNELI TRŽIČ

An flet'n večer upravičil svoje ime
V soboto, 17. marca je bil res An flet'n večer v Tržiču. V Dvorani tržiških olimpijcev je množica obiskovalcev pripravila nepozabno vzdušje, v katerem so uživali prav vsi, ki so oblikovali bogat glasbeni program. V njem smo se spomnili tudi nedavno preminulega odličnega tekstopisca Franca Ankersta, ki je bil rojen pri Sv. Ani nad Tržičem, v domačo zakladnico pa prispeval več kot petsto besedil.

Uvodne minute so minile v znamenju skupine Gadi, ki so s svojimi glasovi in čustvenimi skladbami znali popihati na sleherno žensko dušo. Prihodnji konec tedna pa bodo preživeli med orli v Planici.

V sneženo kraljico, Planico, so s pesmijo povabili tudi Veseli Begunjčani, ki so lani praznovali deset letnico praznovanja. V kratkem se jim pridruži nova članica.

Vedno znova s svojim iskrenim pristopom do poslušalcev in energičnim nastopom navduši Saša Lendero, ki ji glasba sicer ni več prioriteta v življenju, odkar ji dneve lepša hčerka Aria.

An flet'n večer, ki ga je ob dnevu žena in materinskem dnevu Agencija Media butik v sodelovanju z Občino Tržič pripravila že osmo leto zapored, je bil tokrat posvečen tudi glasbenemu ustvarjalcu Francu Ankerstu. Koncert so v dvorani spremljali njegova žena Angelca, ter sin Tomaž z ženo. Ankerstov ata je leta 1964 soustanovil ansambel Gorenjci, ljubo mu je bilo tudi kovanje ugank. Te je zbral v zbirki Kaj je to? ter 1000 in ena uganka, leta 1996 je izdal pesniško zbirko Šopek kovanih rim, leta 2000 Rime življenja in leta 2007 Zrelo klasje, pred kratkim pa še zbirko Soneti – kres resnic. Posebnega glasbenega darila, pesmi o Tržiču, je bil pred časom z njegove strani deležen župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki je pesem čustveno recitiral in se mu tako zahvalil za vso glasbeno doto, ki jo je zapustil Tržiču.

Franc Ankerst je rad pisal o Gorenjcih in z narečnimi besedili pustil močan pečat pri tržiškem ansamblu Zarja. Nešteto ur so preživeli skupaj, stikali glave, se smejali, učili in  neizmerno spoštovali njegovo delo. Zaigrali so njegovi Fletna navada in Mamna peka.

Med tistimi ansambli, ki jih je kljub številnim skladbam, ena še posebej ponesla in je pod njo podpisan Franc Ankerst, je ansambel Storžič. Izmed več kot 500 besedil, ki jih je napisal, je ena večjih uspešnic V Bohin' ma dež ta mvade. Leta 2002 je bila proglašena za najboljši valček festivala Slovenska polka in valček.

Za vrhunec večera pa so poskrbeli Prifarski muzikanti, ki si jih ne predstavljamo brez zvena tamburaških inštrumentov, violine, harmonike, drugih tradicionalnih glasbil in štiriglasnega petja. S pesmijo in vižami ohranjajo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo in sodijo med najboljše etno skupine na Slovenskem. Letos praznujejo 30. letnico delovanja, zato bo to leto zanje nekaj posebnega. S stoječimi ovacijami jih je nagradilo občinstvo, tudi sami pa so se na tržiškem odru odlično počutili. »Krasno, lepo. Publika v dvorani je bila odlična. Odziv je bil odličen, tako da smo še kar igrali in bi še kar,« je po koncertu povedal Martin Marinč, vodja skupine, ki jo povezuje tesno prijateljstvo. »Predvsem je v naši skupini veliko humorja. Mi se resnično zabavamo in uživamo. Sicer bi hitro prišlo do kakšnega nesoglasja in slabe volje. Pa pesem imamo radi,« je sklenil navdušeni Marinč.

Ob koncu, naša iskrena zahvala velja vsem pokroviteljem in donatorjem, ki so podprli naša prizadevanja pri organizaciji koncerta, še posebej se zahvaljujemo zlatemu pokrovitelju podjetju Gaj les d.o.o.,iz Tržiča ki nudi naravno toplino vašega doma.

 

Oglejte si tudi