Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

OBLETNICA

Letos smo se odločili, da praznujemo petdesetletnico šuštarske nedelje. Zakaj pravim odločili. Če je petdesetletnica, potem se nimamo kaj odločati, če pa ni, je pa seveda vprašanje, zakaj jo praznujemo. Odgovor, verjemite, ni enoznačen. Za nekatere je to prava obletnica, za druge pač ne. Takšni smo pač Tržičani – nikoli ni prav za vse.

Će malo pobrskamo po zgodovini ugotovimo, da se je vse začelo leta 1969 s 1. Šuštarsko nedeljo. Sicer je bila že leta 1968 organizirana razstava obutve v Peku, vendar to ni veljalo kot prava šuštarska nedelja. Če prelistamo stare časopise (Gorenjski Glas in Čevljar) vidimo, da do leta 1989 vse »štima«, tega leta je namreč zapisano, da je to 21. Šuštarska nedelja. V letu 1990 v zapisih in na plakatih ni številke (po »normalnem« štetju bi bila to 22.-ta), se pa zato naslednje leto – 1991 torej, organizira že 24. Šuštarska nedelja. Triindvajseta (23) šuštarska nedelja je bila tako preskočena. Ali je bila zato kriva numerologija ali morda osamosvojitvena vojna, ne vemo. Lahko je bil celo kakšen manj dramatičen vzrok, recimo, da je nekdo pač spregledal pravo številko ali pa so mu rimske številke, s katerimi so označevali predhodnje šuštarske nedelje, delale preglavice. V letu 1992 smo Tržičani tako praznovali 25. – jubilejno šuštarsko nedeljo in po tem štetju letos s šuštarskim sejmom praznujemo Abrahama.

Je pa sejem na angelsko nedeljo, prvo nedeljo v septembru, verjetno obstajal, odkar obstaja Tržič. Šele v zadnjih desetletjih je sejem postal Šuštarska nedelja, najprej s skromnimi začetki, potem pa je to postala velika sejemska prireditev, ki v naše mesto privabi več deset tisoč obiskovalcev.

In Šuštarsko nedeljo potrebujemo. Katerekoli številko že. Potrebujejo jo tržiški in slovenski šuštarji, ki resda niso velika industrija, a izdelujejo kvalitetne čevlje, ki gredo dobro v prodajo in zagotavljajo preživetje marsikateri družini.

Obstoj čevljarstva pomeni ohranitev zakladnice znanja, ki se je nabiralo skozi stoletja. To znanje in ta tradicija sta tu doma in tu se ohranjata ter stopata na novo zanimivo pot. Tudi zato smo se organizatorji letošnje 50. Šuštarske nedelje odločili, da ob tem častitiljivem jubileju slovenskega čevljarstva omogočimo vsem slovenskim čevljarjem oziroma izdelovalcem obutve (vseh vrst) brezplačno stojnico na letošnji prireditvi.

Verjamem, da je to pot, po kateri moramo iti, da izpolnimo cilj, ki smo si ga zastavili že pred leti; da ta naša prireditev postane osrednji slovenski čevljarski dogodek, na katerem se bodo predstavili vsi pomembnejši slovenski izdelovalci in prodajalci obutve. Ker verjamemo, da je slovensko čevljarstvo še vedno živo in akivno, si želimo, da bi na tržiški in vse slovenski čevljarski praznik zbrali vso kakovostno slovensko ponudbo obutve.

Letos se je odzvala več kot polovica vseh slovenskih čevljarjev. Upamo, da se bodo sčasoma vsi. In da bo vse, kar je lepega narejeno v slovenski šuštarski branži, na ogled na tem našem šuštarskem prazniku. Pa naj bo jubilejna ali pa čisto navadna Šuštarska nedelja.

Peter Miklič
Predsednik Turističnega društva Tržič

http://www.trzic.info/
http://www.trzic.info/program-50-sustarska-nedelja/
http://www.trzic.info/slovenski-sustar/
http://www.trzic.info/9-festival-trziskih-brzol/

Oglejte si tudi