Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

V soboto bo slavnostna akademija ob prazniku Občine Tržič

12. december je dan, ko svoj občinski praznik praznuje Občina Tržič. Praznik Občine Tržič nas spominja na podelitev trških pravic, ki jih je Tržiču naklonil avstrijski cesar Friderik III, leta 1492. Za današnjo podobo Tržiča pa je pomembno dejanje izpred devetih desetletij, ko je jugoslovanski kralj Aleksander I, ob združitvi Srbov, Hrvatov in Slovencev v skupno državo, leta 1926, Tržiču podelil mestne pravice. Po kraljevem odloku je tako Tržič postal mesto, ki igra primerno vlogo v državnem, gospodarskem in kulturnem življenju.
Slavnostna akademija v počastitev občinskega praznika bo v soboto, 9. decembra 2017, ob 19. uri v Kulturnem centru Tržič. Na akademiji bodo posameznikom in ustanovam, zaslužnim za napredek in prepoznavnost občine, podeljena priznanja Občine Tržič in županova priznanja. Kulturni program bodo oblikovali MePZ Ignacij Hladnik, KUD Leyli, Folklorna skupina Karavanke, pianist Boštjan Golinar in moderatorka Mojca Krajnc.

 

Priznanja župana Občine Tržič so v letošnjem letu že prejeli Zdenka Maglica, za dosedanje delo in čas, ki ga prostovoljno namenja vsem občankam in občanom občine Tržič, Davorin Preisinger za odkritje korale Preisingerella stegovnikensis v Dovžanovi soteski in prizadevno delo v DPMF, njegovi promociji v občini ter mednarodnemu okolju, Ivo Stropnik za ustanovitev mednarodne Pretnarjeve nagrade ter dolgoletno požrtvovalno delo iskanja in izbiranja nagrajencev in s tem širjenje spomina na dr. Toneta Pretnarja in ugleda občine Tržič na mednarodnem nivoju, Anže Bizjak in KUD AMPUS za izdelavo Tržiškega zmaja, ureditev območja gradu Altgutenberg in s tem promocijo in povečanje prepoznavnosti občine Tržič ter ohranjanje kulturne dediščine, glasbena skupina Fantje s treh bregov, za njihovo glasbeno ustvarjanje, aktivno delovanje, sodelovanje in prostovoljno delo ter s tem prispevek k razvoju Podljubelja, Ženski pevski zbor DU Tržič za njihovo glasbeno ustvarjanje, aktivno delovanje in sodelovanje ter dr. Silvo Novak, za obnovo Župnijske cerkve sv. Katarine Aleksandrijske v Lomu pod Storžičem in za njegov prispevek k povezovanju krajanov.

Na sobotni slavnostni akademiji bodo priznanja župana Občine Tržič prejeli še Gabrijel Smolej za izjemen doprinos na področju motociklizma z aktivnim delovanjem in sodelovanjem ter odlične dosežke na motociklističnih dirkah doma in po svetu, Barbara in Boštjan Podlesnik Strnad za razvoj turistične ponudbe in povečanje prepoznavnosti občine Tržič ter Primož Lah za izjemno glasbeno nadarjenost ter trud in izjemne dosežke na področju pridobivanja glasbenih znanj s področja harmonike in saksofona.

 

Naziv ambasador občine Tržič za aktivno delovanje, neumorno ustvarjanje in uspešno izvedbo mnogih projektov, s čimer pomembno prispeva k promociji šole in s tem h krepitvi prepoznavnosti občine Tržič, bo podeljen Osnovni šoli Tržič. 

 

Diplome Občine Tržič bodo prejeli: Milan Zupančič, direktor podjetja Intec MKD d.o.o. za pomemben prispevek k razvoju gospodarstva v občini Tržič, turistični krožek OŠ Križe za raziskovanje turizma v domačem kraju in doprinos k razvoju in  oblikovanju nove turistične ponudbe in Župnijska Karitas Križe za večletno uspešno delo na področju dobrodelnosti in družabnega življenja ter marljivo in uspešno lajšanje socialnih stisk občanov občine Tržič.

 

Plaketo Občine Tržič za dolgoletno prostovoljno delo in izjemen prispevek na področju sistema zaščite in reševanja v občini Tržič, kot tudi v gorenjski regiji bo iz rok župana mag. Boruta Sajovica prejel Matjaž Potočnik, za 80 let neprekinjenega delovanja v dobrobit ljudi in kraja, neizmerno požrtvovalnost in tisoče opravljenih prostovoljnih ur bo prejemnik plakete tudi Društvo Gorska reševalna služba Tržič. 

 

Naziv častne občanke občine Tržič za dolgoletno delo na področju vzgoje in izobraževanja, prispevek na kulturnem, umetniškem in znanstvenem področju ter ohranjanje bogastva slovenskega jezika in lokalnih narečij pa letos prejme Jožefa Koder.

 

Oglejte si tudi